A német üzletemberek már optimisták

Vágólapra másolva!
Februárban tovább javult az üzleti hangulat Németországban a ZEW gazdaságkutató intézet adatai szerint. Elemzők szerint ugyanakkor az európai adósságválság továbbra is komoly kockázatot jelent Európa legnagyobb gazdaságára.
Vágólapra másolva!

A ZEW mintegy háromszáz elemző és befektetési szakember megkérdezése alapján összeállított üzleti hangulatot jelző indexe 5,4 pont volt februárban a januári mínusz 21,6 ponttal szemben. Elemzők mínusz 11,6 pontot vártak. A mutató egyértelmű optimizmust jelez, és hosszú idő óta először mutat pozitív értéket.

A jelenlegi helyzet megítélésének mutatója is javult februárban, 40,3 pontra a januári 28,4 pontról. Az elemzői várakozások 30 pontról szóltak. Az adatok szerint Németországban már túlhaladta a mélypontot a konjunktúrára vonatkozó várakozások mutatója, ami azt jelenti, hogy az vagy a jelenlegi szinten stabilizálódik, vagy kissé javul a következő félévben. Elemzők szerint ugyanakkor az európai adósságválság továbbra is komoly kockázatot jelent Európa legnagyobb gazdaságára.