Pest megyében az építőipari cégek vannak a legrosszabb helyzetben

Vágólapra másolva!
A Pest megyei építőipari cégek anyagi helyzetét jól mutatja, hogy a hitelezők már néhány tízezer forintos tartozás esetén is megindítják a felszámolási eljárást.
Vágólapra másolva!

Pest megyében elsősorban a tőkeszegény kis- és középvállalkozások, azon belül főként az építőipari cégek ellen indul a legtöbb felszámolási eljárás - közölte kedden Mizerák Judit, a Budapest Környéki Törvényszék felszámolási csoportjának vezetője.

Tavaly 3450 felszámolási eljárást kezdeményeztek a megyében, jelenleg több mint 4600 ilyen üggyel foglalkoznak a törvényszéken. A leginkább veszélyeztetett építőipari cégek anyagi helyzetére jellemző, hogy a hitelezők már néhány tízezer forintért is felszámolási eljárást kezdeményeznek - magyarázta Mizerák Judit.

A múlt év végén megújult csődtörvény - amely szerint csak 200 ezer forint fölötti tartozás esetén indítható felszámolási eljárás - enyhítheti a bírák munkaterheit, azonban az idén márciusban, majd a nyár folyamán hatályba lépő módosítások csak az informatikai fejlesztések után gyorsíthatják az ügymenetet. A csoportvezető szerint az új szabályozás miatt egy ideig mindenképpen szaporodnak a bírák adminisztrációs, ellenőrzési, illetve adategyeztetési teendői, így lassulhatnak az eljárások.