Készíttesse el az adóhatósággal az adóbevallását!

Vágólapra másolva!
Február 15-ig el kell küldeni a NAV-nak egy nyomtatványt, amelyen a magánszemély jelzi, hogy az adóhivatalra bízza a 2011 évi jövedelmei utáni személyijövedelemadó-bevallásának elkészítését. Nem mindenki élhet a lehetőséggel.
Vágólapra másolva!

Akinek a munkáltatója nem csinálja meg az adóbevallását, és maga sem szeretne vesződni ezzel, a söralátét-bevallást pedig bonyolultnak találja, vagy a sok feltétel miatt ki van zárva belőle, az megteheti, hogy az adóhatósággal készítteti el a 2011-es jövedelmeiről és az az utáni adóiról számot adó bevallást. Ehhez nem kell mást tennie, mint holnapig, február 15-e éjfélig postára kell adnia azt a nyomtatványt, amelyben erre kéri a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, illetve az Ügyfélkapun keresztül jeleznie kell kérését. A nyomtatványt sokan kézhez kapták a januárban kipostázott bevallási egységcsomagban, de az adóhivatal honlapjáról is letölthető.

Az egyszerűsített bevallás választására vonatkozó 1153NY jelű nyomtatvány rendkívül egyszerű, a kétoldalas nyilatkozaton számadatokat nem is kell feltüntetni, hívja fel a figyelmet a NAV.

Nem mindenki előtt áll azonban nyitva a lehetőség, hogy az adóhivatalra testálja az adóbevallásának elkészítését. Az választhatja ezt a formát, aki kizárólag egy vagy több munkáltatótól, kifizetőtől kapott jövedelmet tavaly. (Ezen kívül ingatlant vagy ingó vagyontárgy eladásából is folyhatott be jövedelme.) Az is feltétel, hogy a bevételből vontak le adót, adóelőleget - figyelmeztet a Deloitte adótanácsadó cég közleménye. Az egyéni vállalkozók ki vannak zárva a jogosulti körből, ahogyan azok a mezőgazdasági termelők is, akik adóköteles jövedelemhez jutottak - mondja Veszprémi István, a Deloitte Zrt. adópartnere. Az azonban nem baj, ha családi kedvezmény illeti meg a magánszemélyt, vagy önkéntes pénztári kedvezményt érvényesít, és az sem kizáró ok, ha ekhózik.

Az adóhatóság az adózói nyilatkozatot feldolgozza, megállapítja az adóalapot, az adót, a visszatérítendő vagy befizetendő adót (a járulékfizetési kötelezettség felső határát meghaladóan levont nyugdíjjárulékot is), az ezeket tartalmazó egyszerűsített adóbevallást pedig április 30. napjáig küldi el az adózónak. A magánszemély elfogadja vagy javíthatja az adóhatóság által előkészített bevallást, amelyet aláírva 2012. május 21-ig kell visszaküldenie az adóhatóságnak.

Aki lemarad a holnapi határidőről, annak az marad, hogy maga készítse el a bevallást, amit szintén május 21-ig kell eljuttatnia a NAV-nak.