Kilenc EU-s ország adósosztályzatán rontott a Moody's

Kilenc EU-s ország adósosztályzatán rontott a Moody's hitelminősítő, adósságválság, pénzügyi válság
Vágólapra másolva!
Egyre inkább gyengülnek Európa makrogazdasági kilátásai, amely veszélyezteti a takarékossági programok végrehajtását - indokolta kedd hajnali döntését a hitelminősítő.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió kilenc tagállamát - köztük nyolc euróövezeti tagország - adósosztályzatát, illetve besorolásaik kilátását rontotta kedden a Moody's Investors Service, egyebek mellett arra a véleményére hivatkozva, hogy egyre gyengülnek Európa makrogazdasági kilátásai, és ez veszélyezteti a takarékossági programok végrehajtását.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja kedd hajnalban, az európai és amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy Ausztria, Franciaország és Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA" szuverén besorolásainak kilátását az eddigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra módosította. A cég emellett hat euróövezeti tagállam, Olaszország, Málta, Portugália, Szlovákia, Szlovénia és Spanyolország adósosztályzatait visszaminősítette, és mindegyik új osztályzatra szintén negatív kilátást hagyott érvényben.

Portugália besorolását a Moody's a már mélyen spekulatív "BA3" - a többi hitelminősítő osztályzati módszertanában "BB mínusz"-nak megfelelő - szintre süllyesztette. Ez az adósosztályzat két osztattal gyengébb a cég által Magyarországra érvényben tartott "BA1" minősítésnél.