A drága benzin dobta meg az inflációt

Vágólapra másolva!
A vártnál magasabb, 5,5 százalékos lett a januári infláció. Az áremelkedésben szerepet játszott az áfaemelés mellett a gyenge forint is.
Vágólapra másolva!

Januárban 5,5 százalékos volt az éves infláció, havi szinten pedig 2,1 százalékkal emelkedtek az árak - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden reggel. A friss adat felülmúlja a várakozásokat, a Portfolio.hu által megkérdezett közgazdászok 5,1 százalékos inflációra számítottak.

Az infláció gyorsulásában szerepet játszott a 27 százalékos áfakulcs és a gyenge forint. A KSH jelentése szerint az előző havinál nagyobb mértékben emelkedett az üzemanyagok, a szeszes italok, dohányáruk és az élelmiszerek ára, a tartós fogyasztási termékekért és a ruhákért viszont kevesebbet kellett fizetni.

Az élelmiszerek decemberhez képest összességében 2,8 százalékkal kerültek többe, azon belül a csokoládé és a kakaó több mint 10, a tojás 8, az étolaj 5,1 százalékkal lett drágább. A járműüzemanyagok ára havi szinten 5,3 százalékkal, éves összevetésben 18 százalékkal emelkedett. Tavaly januárhoz képest szintén az átlag felett, 6,4 százalékkal nőtt a háztartási energia ára, ezen belül a távfűtésé 11,7 százalékkal, a vezetékes gázé 5,7 százalékkal emelkedett. A szeszes italok, dohányáruk körében közel 7 százalékos emelkedést jegyzett fel a KSH.

A Magyar Nemzeti Bank decemberben közzétett inflációjelentésében azt írta, hogy ebben az évben a 3 százalékos középtávú cél felett lesz az infláció. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy a gyenge forint miatt az importtermékek, elsősorban az üzemanyagok és az idényjellegű élelmiszerek drágulnak. Az árak emelkedéséhez hozzájárul még az alkohol- és dohánytermékek jövedéki adójának emelése, valamint a népegészségügyi termékadó (chipsadó), a baleseti adó és az áfakulcs emelése. Az inflációt azonban visszafogja, hogy a kereslet gyenge, azaz az embereknek kevés elköltendő pénzük van.