Az IMF még az idén megszüntetné az egykulcsos adót

újabb IMF segítség, adósságválság, Orbán-kormány, Christine Lagarde, az IMF igazgatója
Vágólapra másolva!
Az IMF szentül hisz abban, hogy az egykulcsos adózás megváltoztatása nem maradhat ki a magyar kormány intézkedései közül, ha igénybe kívánja venni az IMF és az EU hitellehetőségét - írja pontosan meg nem nevezett kormányzati informátorára hivatkozva a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap az adórendszerbeli változtatásokban lát utat a gazdaság beindítására, így a jelenleg 16 százalékos személyi jövedelemadó módosítására is rákényszerül a kormány, ha igénybe akarja venni az IMF, illetve az Európai Unió hitellehetőségét - írja a keddi Népszabadság.

A napilap kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a leendő hitelnyújtóknál napirenden van, hogy még ebben az évben, tehát év közben változzék az adórendszer. A lap szerint minden azon múlik, hogy a kormány milyen gazdaságélénkítő csomaggal áll elő, de azt is írja a Népszabadság az egyeztetésre rálátó informátorára hivatkozva, hogy az IMF "szentül hisz abban", hogy az adózás átalakítása nem maradhat ki a szükséges intézkedések közül.

Orbán Viktor január végén egy kormányülésen képtelenségnek nevezte az egykulcsos adó megváltoztatását. A Magyar Nemzet január 28-án arról írt, hogy a miniszterelnök szerint azért sem módosíthatják az adórendszert, mert az Európai Unió több tagállamában is hasonló rendszer működik. Kósa Lajos úgy fogalmazott a lapnak: 99,9 százalék, hogy marad az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer. Szerinte a rendszer megváltoztatására abban az esetben kerülhetne csak sor, "ha az ég egybeérne a földdel".

Giró-Szász András kormányszóvivő pedig azt mondta, az EU-ban "fel sem merült", hogy az egykulcsos adórendszer megszüntetése feltétele lehet a tárgyalásoknak, mert az IMF az elmúlt 2-3 évben legalább négy olyan országnak adott hitelt, ahol egykulcsos adórendszer van, és ebből kettő az Európai Unió tagja.