Végleges az orosz óriásbank magyar terjeszkedése

Vágólapra másolva!
Az orosz Szberbank tulajdonába kerül az eddig osztrák többségi tulajdonban lévő Volksbank International (VBI), amelynek a magyarországi Volksbank Zrt. is a tagja. A Szberbank vezetője az adásvétel szerdai véglegesítésénél azt mondta, Magyarországon a legnehezebb a piaci helyzet azok közül az országok közül, ahol a VBI jelen van.
Vágólapra másolva!

Véglegesítették az eddig osztrák többségi tulajdonban lévő Volksbank International (VBI) adásvételi szerződését a fő részvényesek és az orosz Szberbank - jelentették be szerdán Bécsben. A Volksbank kelet- és közép-európai leányvállalatait - köztük a Magyarországi Volksbank Zrt.-t - tömörítő VBI ezzel száz százalékban a vezető orosz bank tulajdonába kerül. A VBI összesen kilenc országban van jelen a térségben, az adásvétel egyedül a romániai leányvállalatra nem vonatkozik.

A VBI végleges vételára 505 millió euró. A tavaly novemberben kitűzött 585 millió eurós irányárat a VBI 2011. harmadik negyedévi veszteségeinek fényében 80 millió euróval csökkentették a felek. A VBI a Szberbank első nagyobb akvizíciója a volt Szovjetunió térségén kívül és újabb lépés afelé, hogy nagy belföldi bankból nemzetközi pénzintézetté váljon - írta közleményében az orosz bank.

Az új tulajdonos technológiai változtatásokat vezet be és a termékkínálatban is tervez változtatásokat. 2012-re és a következő három évre szóló új üzleti modelljét májusban mutatja be - mondta el Herman Gref a Szberbank vezérigazgatója a sajtótájékoztatón. A VBI-leányvállalatok vezetésében "nem tervez kockázatos változtatásokat", ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy orosz igazgatókat is kinevezzenek.

A bankvezér szerint Magyarországon a legnehezebb a piaci helyzet

A Szberbank további átvételekre is lát lehetőséget a térségben - jelentette ki Herman Gref. Kérdésre válaszolva Lengyelországot és Törökországot említette név szerint. Gref beszélt arról is, hogy az orosz bank továbbra is jelen akar maradni az euróövezetben. A közös európai fizetőeszközt illetően nem lát nagy kockázatokat, és bízik benne, hogy a helyzet végül kedvezően alakul. Hozzátette, hogy bankja volatilis piacon is kész dolgozni.

Gref szerint Magyarországon a legnehezebb a piaci helyzet azok közül az országok közül, ahol a VBI jelen van. "Az év elején már láthatóak voltak kedvező jelek a bankszektorban. De ennek fényében még nehezebben magyarázhatóak a magyar kormány intézkedései" - tette hozzá. A Szberbank számára ezek 80 millió euró veszteséget jelentettek - mondta. "Tudom, milyen nehéz fontos döntéseket hozni, de szívesen láttunk volna barátságosabb hozzáállást a gazdasággal szemben. Szeretnénk hinni abban, hogy megtaláljuk a közös nyelvet" - fogalmazott az orosz bank vezetője.

A romániai divízión kívül 295 fiókkal és több mint hatszázezer ügyféllel rendelkezik a VBI. Horvátországban, Csehországban, Szlovákiában és Bosznia-Hercegovinában a tíz legnagyobb, Magyarországon a 15 legnagyobb bank közé tartoznak a VBI helyi leányvállalatai. A VBI eddigi többségi tulajdonosa az osztrák anyavállalat, az ÖVAG volt 51 százalékkal. Az orosz Szberbankról bővebben itt olvashat.