Veszélyesnek látja az MNB terveit a felügyelet

Vágólapra másolva!
A jegybank hitelserkentő intézkedései erősíthetik a hitelezést, de a piac élénküléséhez a kereslet bővülése is szükséges - áll a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének csütörtöki közleményében. A PSZÁF kockázatokra is felhívja a figyelmet, és nem tartja időszerűnek a jelzálogpiac intézményi szerkezetének átalakítását.
Vágólapra másolva!

A fedezett forrásnyújtási és jelzálogkötvény-vásárlási program erősítheti a hitelezést, de az aktivitás élénküléséhez a keresleti oldal bővülése is szükséges - áll a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) csütörtöki közleményében, amelyben a Magyar Nemzeti Bank szerdán bejelentett tervezett lépéseire reagál.

A jelzálogpiac liberalizálásának, azaz a lakáshitelezés fejlesztésének a PSZÁF szerint nem láthatók az előnyei, viszont a lazább szabályok veszélyesek lehetnek a bankrendszer biztonságos működése szempontjából.

A PSZÁF egyetért azzal, hogy a lépés segítheti a jövőbeni finanszírozást, de önmagában nem tudja megoldani a hitelezési aktivitás visszaesésének problémáját - áll a közleményben.

A felügyelet szerint fontos az a jegybanki törekvés is, amely a bankrendszer forrásainak lejárati szerkezetét a hosszabb lejáratú források irányába igyekszik eltolni. Egyes bankoknál ugyanis viszonylag jelentős a rövidebb források súlya, miközben a portfóliók jelentős része közép- vagy hosszú lejáratú hitelekből áll.

Az MNB egyértelműen hitelkínálati korláttal magyarázza a hitelezési aktivitás csökkenését, a PSZÁF azonban a legutóbbi kockázati jelentésében a két oldal - hitelkínálat és hitelkereslet - szerepét közel azonosnak ítéli meg - írja a felügyelet. A PSZÁF úgy látja: a hitelkereslet és a hitelkínálat körülbelül azonos mértékben felelős a finanszírozás jelenlegi visszaeséséért, miközben a lassuló gazdaság a keresletet egyértelműen visszafogja. Egyetért ugyanakkor a felügyelet az jegybankkal abban, hogy a hitelkínálati oldalon a hitelezési képesség és a hajlandóság is gyengült az utóbbi évben.

A jegybankképes értékpapírok körének szélesítését a PSZÁF egyelőre nem véleményezte, mondván, ezt a részletek ismeretében lehet majd megítélni. A jelzáloglevél-vásárlási programról viszont azt tartja, hogy a liberalizálás kockázatokat hordoz, és ma nem láthatók annak előnyei, hogy a jelzáloghitelezés intézményi szerkezete átalakuljon. A felügyelet szerint biztosítani kell, hogy a jelzáloghitel-portfólió ne legyen kitéve az egyéb tevékenységekből fakadó kockázatoknak.

Ez egy olyan bankban, amely más típusú finanszírozási tevékenységet (például vállalati vagy projektfinanszírozást) is végez, csak úgy lehetséges a felügyelet szerint, ha a befektetési szolgáltatásokhoz hasonló "tűzfallal" határolják el, ahogy az egyébként például Németországban is történt. Ekkor azonban az elkülönült jelzálogbank és az univerzális kereskedelmi bankon belül elkülönített jelzáloghitelezés költségei között már nincs lényeges különbség - szögezi le közleményében a PSZÁF.