Állami agrárbank lehet a Takarékbankból

Vágólapra másolva!
A hvg.hu kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy állami részvényfelvásárlással agrárbankká alakítanák a jelenleg országosan 1600 fiókkal működő Takarékbankot.
Vágólapra másolva!

Kizárólag az agrárágazat finanszírozására szakosodott - úgynevezett agrárbankot - hozna létre a kormány, ehhez a kulcs a Takarékbank kisebbségi részvénypakettjének megvásárlása lehet - értesült a hvg.hu. A lap úgy tudja: a részvénycsomagról még folynak a tárgyalások. A kormány tervei alapján a takarékszövetkezetek 1600 fiókos hálózata értékesíthetné az agráriumot, illetve a kis- és közepes vállalkozásokat segítő állami konstrukciókat.

A kormány tavaly elvégzett vizsgálatai szerint egy új hitelintézet alapításával vagy egy már működő bank részvényeinek megvásárlásával lenne lehetőség az állami agrárbank létrehozására. A két opció közül a bankpakett vásárlásnak van nagyobb esélye, ugyanis a kormány jelenleg is tárgyalásokat folytat a Takarékbank 38,46 százalékos kisebbségi részvénycsomagjáról, amely a német DZ Bank tulajdonában van - írja a hvg.hu kormányzati forrásokra hivatkozva.

A Takarékbanknak 56,57 százalékában takarékszövetkezetek a tulajdonosai, a DZ csomagja mellett 4,97 százalék van egyéb tulajdonban. Piaci szereplők becslései szerint a DZ-csomag értéke valahol 3 és 8 milliárd forint között lehet. Azonban a kormánynak "jó árat kell ajánlania, hogy a DZ Bank eladja a részesedését" - hangsúlyozta a bank helyzetére rálátó forrás a lapnak. Álláspontját azzal indokolta, hogy a Takarékbank nyereséges, a DZ-nek pedig hasznos, hogy a régióban folytatott ügyleteinek a Takarékbank lehet a bázisa. Ez azt jelenti, hogy a piaci értékhez képest az államnak felárat is kellene fizetnie a csomagért.