Négymilliárdos veszteség Járai biztosítójánál

Vágólapra másolva!
Harmadával, azaz több mint kétmilliárd forinttal csökkentette veszteségét a CIG Pannónia Életbiztosító 2011-ben. A társaság gyorsjelentése szerint a végtörlesztés kedvezőtlenül hatott a biztosítási piacra.
Vágólapra másolva!

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. 4,05 milliárd forint mérleg szerinti veszteségről számolt be 2011-ről. Ez 2,35 milliárddal (37 százalékkal) kevesebb az előző évinél. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt konszolidált gyorsjelentés szerint a biztosítási díjbevételek 11 százalékkal, 27,2 milliárd forintra nőttek. A bővülést elsősorban a rendszeres díjas életbiztosítási portfolió díjbevételének 34 százalékos gyarapodása eredményezte.

A jelentés szerint a korábbi években kötött szerződések megújítási díjai 92 százalékkal növekedtek, ami ellensúlyozta az új értékesítésből és az eseti díjakból származó bevételek mérséklődését. A megújításokból származó 2011-es bruttó díjbevétel 12,077 milliárd forint volt, szemben a 2010-es 6,288 milliárd forinttal. Az értékesített szerződések első éves díjaiból származó bruttó díjbevétel 8,138 milliárd forint, amely 8 százalékos csökkenést mutat 2010-hez képest.

Az eseti díjak az előző évinek 74 százalékát, 6,981 milliárd forintot értek el, döntően a befektetési egységhez kötött életbiztosításokhoz kapcsolódóan. Az eseti díjak csökkenését a 2011. negyedik negyedévében lehetővé tett végtörlesztések biztosítási piacra gyakorolt negatív hatása magyarázza a CIG szerint.

A gyorsjelentés szerint a CIG mérlegfőösszege 41,853 milliárd forint, pénzügyi helyzete stabil, kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett. A jelentésből kiolvasható, hogy a CIG saját tőkéje 49 százalékkal, 4,2 milliárd forintra csökkent, döntően a negatív eredménytartalék 4,05 milliárdos emelkedése miatt. A cég szerint saját tőke biztosítja a törvény által előírt szolvenciát és a működőképességet.