Egykulcsos: az átmenettel lehet csak gondja az IMF-nek

Vágólapra másolva!
Az IMF az egykulcsos adóval összefüggő átmenet kérdésében fogalmazhat meg kérdéseket, illetve véleményt, hiszen a 16 százalékos adókulcs valójában három év alatt alakul ki - felelte Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára csütörtökön az MTI kérdésére.
Vágólapra másolva!

Az MTI arról kérdezte az államtitkárt, hogy az EU-IMF-megállapodás részeként esetleg az egykulcsos adót is újra kell-e gondolnia a kormánynak. Erről a Népszabadság írt szerdai számában.

Cséfalvay Zoltán azt mondta, az egykulcsos adó filozófiáját aligha kifogásolja az IMF, hiszen az intézmény a szabad piacgazdaság alapjaira épül, ráadásul a régió több országában is működik egykulcsos adó.

Az államtitkár elismerte, hogy az egykulcsos adóra való átmenet valóban nem egyszerű. 2013. január 1-jéig a 16 százalékos kulcs mellett még létezik egy második kulcs is, továbbá működik a bérkompenzációs rendszer azok számára, akik az adójóváírás kivezetése miatt rosszul járnának.

Január 25-én az IMF honlapja interjút közölt a szervezet magyarországi főtárgyalójával, ebben Christoph Rosenberg az egykulcsos adó jelenlegi rendszerét nevezte meg a főbb gazdaságpolitikai problémák egyikeként. Azt mondta, annak kialakítása növelte a bürokráciát és a legsebezhetőbb rétegek terheit, és félő, hogy más intézkedésekkel társulva csökkenti a képzetlenek munkalehetőségeit, valamint kevésbé vonzóvá teszi a magyarországi üzleti lehetőségeket.