Európai bankok adósosztályzatán rontott a Moody's

2012.02.16. 1:32

"Nagyon nehéz" működési környezetre hivatkozva jelentett be negatív hitelminősítői lépést több mint száz európai bankra a Moody's.

Száznál több európai bankra jelentett be negatív hitelminősítői lépést csütörtökön a Moody's Investors Service, arra a véleményére hivatkozva, hogy az euróövezeti válság kedvezőtlen és elhúzódó hatásai "nagyon nehéz" működési környezetet teremtenek az európai bankok számára. A világ egyik legnagyobb hitelminősítő csoportja csütörtök hajnalban, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban közölte, hogy a felülvizsgálatok 16 európai ország összesen 114 pénzintézetét érintik.

A Moody's az okok között felidézi, hogy az euróövezeti országok romló hitelképessége miatt a hét elején kilenc EU-tagállam - köztük nyolc euróövezeti tagország - adósosztályzatát, illetve besorolásának kilátását rontotta. A csütörtök hajnalban bejelentett banki intézkedések azonban sokkal szélesebb körűek, olyan országok bankrendszereire is kiterjednek, amelyeket a két nappal ezelőtti szuverén felülvizsgálatok nem érintettek, és nem is csak EU-tagállamok bankjairól van szó.

A Moody's részletes felsorolása szerint az intézkedés - a bankok bejegyzett székhelye alapján - nyolc osztrák, egy belga, nyolc dán, egy finn, tíz francia, hét német, 24 olasz, egy luxemburgi, hat holland, egy norvég, hat portugál, négy szlovén, 21 spanyol, öt svéd, két svájci és kilenc brit bankra terjed ki.

A hitelminősítő egy-egy bank esetében többféle mutatót is felülvizsgálat alá vett. A cég összesítése szerint 99 esetben az érintett bankok önálló hitelprofil-megítélése került leminősítési vizsgálat alá, 109 pénzintézetnél ugyanilyen felülvizsgálat alá vette a cég a hosszú futamidejű adósságok és bankbetétek besorolását is, 66 bank esetében pedig mindemellett a rövid távú osztályzatokra is leminősítési felülvizsgálatot kezdett.

A Moody's közölte, hogy e felülvizsgálatok során azt fogja vizsgálni, hogy a nehéz európai működési kondíciók milyen hatást gyakorolnak az érintett bankok hitelprofiljára. A hitelminősítő szerint Európában a jelenlegi környezetet piaci felfordulás és romló, bizonytalan gazdasági kilátások jellemzik, ráadásul számos országban a gyengülő szuverén hitelképesség is súlyosbítja e negatív jelenségeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK