Újragondolja a Fidesz a Széll Kálmán-tervet

Vágólapra másolva!
Rogán Antal szerint bár a Széll Kálmán-terv 80 százalékban teljesült, de bizonyos pontjait, mint például a tömegközlekedés reorganizációját, újra kell gondolni.
Vágólapra másolva!

A Fidesz újragondolja a Széll Kálmán-tervet - közölte Rogán Antal a Portfolio.hu gazdasági portálnak adott interjújában csütörtökön. Rogán szerint a Széll Kálmán-terv több mint 80 százalékban teljesült, de vannak olyan pontjai, például a tömegközlekedés reorganizációjára vonatkozóan, ahol új elképzeléseket kell készíteni és ezeket végig kell majd egyeztetni az IMF és az EU delegációival.

Rogán a Budapest Airport esetleges támogatásáról is beszélt. Arra a kérdésre, hogy nem lenne-e logikus lépés, ha a Budapest Airport tulajdonosai kártérítésért cserébe visszadnák a repteret az államnak, azt felelte, hogy ma is vannak olyan gazdasági szereplők, akik szívesen fektetnének a repülőtérbe úgy, hogy ezért cserébe semmit nem várnának el az államtól. Rogán szerint a Budapest Airport tulajdonosai próbálkozhatnak a szerződés titkos záradékának az érvényesítésével, de egy ilyen garancia az állam részéről bármikor tiltott támogatásnak minősülhet, amit aztán vissza kell fizetni.

Rogán az új adórendszerrel kapcsolatban elmondta, hogy az IMF részéről egyetlen szempont merült fel, hogy a jelen adórendszer keretei között elérhető bevételekkel megteremthető-e a stabil adósságpálya. Rogán szerint a kormány az adójóváírás helyett olyan támogatási metódusokon dolgozik, amelyek arról szólnak, hogy kifejezetten azokat próbálják meg helyzetbe hozni, akik olyanokat foglalkoztatnak, akiknek a munkaerőpiacra való visszatérése vagy ott maradása nehézkes.

Az IMF-megállapodás után Rogán szerint a kormány többek között az önkormányzatoknál hajt majd végre jelentős változásokat. Ez az államigazgatási feladatok és az oktatási feladatok átvételét, az egészségügy feltételrendszerét illeti - mondta Rogán. Ezen túl Rogán szerint a jövőben érdemes lenne Magyarországon is megfontolni az Európai Központi Bank által képviselt irányelveket.