Vizsgálja az Európai Bizottság az Erzsébet-utalványokat

Cafeteria, kafetéria, fizetésen kívüli juttatás, Erzsébet-utalvány, meleg és hideg ételek vásárlására
Vágólapra másolva!
Panasz érkezett az Európai Bizottsághoz az Erzsébet-utalványok miatt, a bejelentők szerint a nemzetközi hátterű áruházláncokat kizárták az elfogadóhelyek közül.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság szakértői felvilágosítást kértek a magyar hatóságoktól az Erzsébet-utalványokkal kapcsolatban - írta csütörtökön a Népszabadság brüsszeli forrásokra hivatkozva. A lap úgy tudja, hogy a brüsszeli testület az után fordult a magyar hatóságokhoz, hogy panasz érkezett egyes piaci szereplőktől. A Népszabadság információja szerint a bizottságnak írt levelükben a bejelentők azt kifogásolták, hogy az utalványos rendszer üzemeltetésével megbízott hatóságok diszkriminatív gyakorlatot folytatnak, és ezzel a nemzetközi hátterű áruházláncokat lényegében kizárták az elfogadóhelyek közül.

Az Erzsébet-utalványok kibocsátásával foglalkozó Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) eddig egyetlen külföldi tulajdonban lévő áruházlánccal sem kötött szerződést, míg a hazai láncokkal (ilyen például a CBA, a Coop, a Reál és az Arzenál) már tavaly aláírták a megállapodást - írja a Népszabadság.

A lap úgy tudja, hogy a külföldi hipermarketek többször panaszkodtak, miszerint nem tudnak tárgyalóasztalhoz ülni az MNÜA-val. Az ügyben azonban előrelépés történt, a Népszabadság több forrása is arról számolt be, hogy a vizsgálódás után több külföldi áruházlánc képviselői is tárgyalni kezdtek az Erzsébet-utalványról az MNÜA-val.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az üdülési szolgálat a hazai láncokkal 3 százalékos kereskedelmi jutalékban állapodott meg, a nagyobb láncokkal pedig eleinte le sem ült tárgyalni, majd később dupla árat, 6 százalékos jutalékot ajánlott fel. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) azt állította, hogy ez egy teljesíthetetlen feltétel. Vámos György, az OKSZ főtitkára [origo]-nak azt mondta, tudomása szerint "a kibocsátó fentről kapott utasítást arra, hogy ne állapodjon meg a hipermarketláncokkal".

Az Erzsébet-utalvány az idei cafeteriaátalakítás új eleme, amelynek célja, hogy visszahozza a hidegétkezési utalványokat. Tavaly még elvileg csak melegétkezési jegyek voltak forgalomban, a gyakorlatban azonban az áruházak elfogadhatták, ha kínáltak meleg ételeket is. Annak az ellenőrzése, hogy a gyakorlatban hideg vagy meleg ételre költötték a jegyeket, szinte lehetetlen volt. Idén az Erzsébet-jegyekkel hideg és meleg ételeket is lehet fizetni, jövőre már csak hideg ételeket. A munkaadók havi 5000 forintos keretig adhatják kedvezményes, 31 százalékos teherrel az utalványt, amelynek hasznából az MNÜA szociális üdüléseket szervez. A melegétkezésre a Széchenyi-pihenőkártya vendéglátásra fordítható zsebe szolgál.