Hétszázezer autós váltott kötelezőt

Vágólapra másolva!
A pénzügyi felügyelet adatai szerint az átkötő autósok átlagosan a régi díjuk 28,5 százalék spórolták meg, így még a 30 százalékos baleseti adóval együtt is átlagosan 7 százalékkal kevesebbet fizetnek, mint korábban. A saját biztosítójukhoz visszakötők egy hajszálnyival még többet spórolhattak.
Vágólapra másolva!

Mintegy egymillióan kötötték újra kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat (kgfb) a tavaly év végi időszakban, a biztosítót váltó autósok aránya azonban ennek csak hetven százaléka, az átszerződő ügyfelek még a baleseti adó megfizetése után is átlagosan alacsonyabb díjat fizetnek a tavalyinál - állapítja meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elemzése.

A biztosítók a tavaly év végi átkötési időszakban összességében 1,026 millió új szerződést regisztráltak, amiből 116 ezer a flottákat érintette. Az egymilliónyi átkötésből 288 ezer volt a régi biztosítóhoz visszakötők száma, így a biztosítót váltók száma valójában "csak" 738 ezer körül alakult.

Az átkötés során az ügyfelek átlagosan a régi díjuk 28,5 százalék spórolták meg, így még a 30 százalékos baleseti adóval együtt is átlagosan 7 százalékkal kevesebbet fizetnek, mint korábban. A saját biztosítójukhoz visszakötők egy hajszálnyival még többet spórolhattak. Itt az átlagos díjak közötti különbség 28,8 százalék volt - olvasható a közleményben.

2010 végén az egy autóra jutó díj 23 277 forint volt, ez 2012-től a december 31-ei évfordulós szerződéseknél érvénybe lépett új díjtarifák, az új bonus-malus besorolások és az átkötések hatására 20 598 forintra esett, ami átlagosan 11,5 százalékos díjcsökkenés.

A tavaly december 31-ére felmondott szerződések átlagdíja 24 987 forint volt, azaz az átlagosnál magasabb díjú szerződők váltottak. A váltók átlagdíja 17 868 forintra, azaz mélyen a teljes piaci új átlagdíj alá csökkent. A múlt év utolsó napján mért 99,5 milliárdos összpiaci kgfb-díj (ennyit mutatott ki közzétett adataiban gépjármű-felelősségbiztosításra a Mabisz is) idén január 1-jére 88,8 milliárdra csökkent.