Nagyok vagyunk, bármerre tekingethetünk - Interjú a Szberbank stratégiai igazgatójával

Vágólapra másolva!
Olyan bank leszünk, amelyik nyitott minden ügyfél felé, de tudjuk, hogy van versenyelőnyünk, amikor olyan vállalatokkal dolgozunk, amelyek kapcsolatban állnak Oroszországgal - mondta az [origo]-nak adott interjújában Valentyin Mihov, Oroszország legnagyobb bankjának, a Szberbanknak a stratégiai igazgatója. Magyarországon már nem, de globálisan folytatják a terjeszkedést - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

A Szberbank többségi állami tulajdonban van, első embere szoros kapcsolatot ápol Putyin orosz elnökkel is. Külföldön az orosz állam vagy a bank tiszta üzleti érdekeit képviselik majd?

Nagyon egyszerű a válasz. A Szberbank mindig a saját részvényesei érdekeit tartja szem előtt, és minden részvényesének ugyanaz az érdeke: a banknak nyereséget kell termelnie.

Hadd hozzak egy konkrét példát. Ha egy magyarországi energiaprojekt stratégiailag fontos lenne az orosz államnak, de egyébként nem tűnne biztosan megtérülő befektetésnek, adnának hozzá hitelt?

Nem tudok olyan projektet elképzelni, amelyik gazdaságilag nem biztosan jó üzlet, és az orosz állam beszállna. Egyébként pedig bármilyen projektről lenne szó, a Szberbank alaposan megnézi a kockázatokat.

A magyarországi bankpiacot jól ismerő szakértők szerint alapvetően kétféle stratégiát követhet a Szberbank a térségben. Az egyik szerint szimplán kiszolgálja az Európában érdekelt orosz vállalatokat és azok forrásigényét, a másik szerint agresszív területszerzésre használja fel az akvizíciót, hogy megnyissa az utat az orosz vállalatok látványos európai térnyerése előtt. Melyik utat járja majd a Szberbank?

Ha arra gondol, hogy kiszolgáljuk vagy támogatjuk az orosz cégeket, akkor természetesen az a válaszom, hogy szubvenciót nem adunk nekik. Kiszolgáljuk őket, és megpróbáljuk megtalálni a helyes árszintet, amely segít az ügyfeleinknek fejlődni, de hozzájárul ahhoz is, hogy a Szberbank is megkeresse a maga hasznát.

Akinek nincs orosz üzleti kapcsolata, az magyarként miért akarna egy állami orosz banknál ügyfél lenni?

Olyan bank leszünk, amelyik nyitott minden ügyfél felé. Természetesen tudjuk, hogy van versenyelőnyünk, amikor olyan vállalatokkal dolgozunk, amelyek kapcsolatban állnak Oroszországgal. De ha csak erre alapoznánk, soha nem tudnánk vezető szerepre törni. Hogy miért fognak minket választani az ügyfelek? Azért, mert nagyon stabil bank vagyunk, és ha 70 millió ügyfél választott minket Oroszországban, akkor miért ne lennének Magyarországon is, akik hozzánk jönnének. A Volksbank jelenlegi technológia fejlettségi szintjét látva persze tudjuk, hogy rengeteget be kell fektetnünk ahhoz, hogy jobb szolgáltatásokat nyújtsunk, jó feltételeket ajánlhassunk, hogy 24 órás hozzáférést biztosítsunk, és hogy az ügyfelek biztosak legyenek abban, hogy mi mindig a közelben vagyunk.

Fotó: Mudra László [origo]
"Magyarországon a helyzet elég bonyolult"


Két napja German Gref, a Szberbank elnöke azt mondta Bécsben, hogy a most megszerzett piacok közül Magyarországon a legnehezebb a helyzet és szívesen látnának barátságosabb hozzáállást a magyar kormány részéről a gazdasági szereplők iránt. Mielőtt megvették a magyarországi Volksbankot, egyeztettek a kormányból bárkivel arról, hogy milyen viszonyra számíthatnak a következő években?

Nem, csak a szabályozóval egyeztettünk. Úgy gondoljunk, hogy semmi jogunk az egyedi bánásmódra. Magyarországon a helyzet elég bonyolult. A kormány intézkedéseinek egy részét a kényszer szülte, és ezek nem mindegyike sikerült a legjobban, mert nem tették igazán vonzóvá a magyarországi befektetéseket. De hadd tegyem hozzá, hogy a nyolcvanas években Magyarország volt a példa a vállalkozói kedvre és a pezsgő üzleti környezetre. Meggyőződésem, hogy ez még mindig ott lappang a magyar gazdaságban és a politikában. A magyar üzleti elit meg fogja találni a kiutat a válságból.

Valentyin Mihov

A Szberbank stratégiai és fejlesztési igazgatója. A LinkedInen fellelhető életrajza szerint 2010 áprilisában került a Szberbankhoz, ezt megelőzően a Commerzbankban, a McKinsey & Companynál és a bolgár DSK bankban dolgozott, ez utóbbiban már azt követően, hogy az OTP 2003-ban megvásárolta a hitelintézetet. Tanulmányait az INSEAD-on végezte.

Tavaly több intézkedés és nyilatkozat bankellenes hangulatról árulkodott, és egy, az akvizíciót közelről ismerő forrásunk szerint erősen el is gondolkoztak azon, hogy a magyar leánybankot kihagyják a felvásárlásból, mint ahogy végül a romániai Volksbank-érdekeltséget sem vették meg. Valóban hezitáltak?

Akár hezitáltunk, akár nem, ennek ma már semmi jelentősége. A vásárlás mellett döntöttünk.

Néhány hónappal ezelőtt az orosz jegybank azt tervezte, hogy 7,6 százalékot elad a tulajdonrészéből (annyit, hogy azért még így is 50 százalék fölötti többségben maradjon), és ezt részben tőzsdén értékesítené, más részben stratégiai befektetőknek adná el. Hol tart a privatizáció?

A tervek tudtommal ma is érvényesek, csak nem mindegy, hogy milyen az aktuális befektetési klíma. A környezet most nem kedvez az értékesítésnek, bár a részvényeink ára emelkedett az utóbbi időben. Ha megnyugszanak a pénzügyi piacok, akkor szerintem még ebben az évben lebonyolódhat az eladás.

Fotó: Mudra László [origo]
"Mi nagyon nagyok vagyunk. Gyakorlatilag bármerre tekingethetünk"


A klíma valóban a további vásárlásoknak kedvez inkább. Merre tekingetnek még?

Tudja, mi nagyon nagyok vagyunk. Gyakorlatilag bármerre tekingethetünk. Folyamatosan vizsgáljuk is a lehetőségeket, de ez nem jelenti azt, hogy bárkivel tárgyalnánk. A kelet-európai piac érdekes a számunkra, de tudjuk, hogy Ázsia sokkal gyorsabban fejlődik, mint az európai vagy amerikai piacok, és azzal is tisztában vagyunk, hogy bizonyos banki tevékenységeket jobb Amerikában lebonyolítani. Konkrét tervekről nem beszélhetek, de ha globális pénzintézetté szeretnénk válni, akkor világos, hogy minden pillanatban mindenre készen kell állnunk.

Magyarországon befejezték a bankvásárlást?

Igen, itt most nem keresgélünk tovább.

Egy éven belül eltűnik a Volksbank név

Pénteken ismertették magyarországi terveiket a Szberbank vezetői, miután hivatalosan is lezárult a Volksbank International felvásárlása. A sajtótájékoztatón kiderült: a legnagyobb orosz bank az OTP-vel nem akar versenyre kelni, de a lakossági és a vállalati szektorban egyaránt erősíteni kívánja pozícióit. A bank neve és arculata egy éven belül megváltozik, erre a Volksbankkal kötött megállapodása is kötelezi az új tulajdonost, de a magyarországi bankvezetést nem akarják lecserélni. A bankkal szembeni nyereségelvárások magasak: Valentyin Mihov 20-25 százalékos tőkearányos megtérülésről beszélt minden újonnan megszerzett Szberbank-érdekeltségnél, amit 3-5 év alatt szeretnének elérni.