Nem Simor fizetésével van baja az EU-nak

Vágólapra másolva!
Az EU-val és az IMF-fel tárgyaló magyar delegáció jegybanki tagja szerint a hitelező partnerek számára nem fontos kérdés, hogy mennyit keres az MNB elnöke, de az igen, hogy ha egyszer mandátumot kapott, akkor menet közben ne változtassák meg azt egyeztetés nélkül.
Vágólapra másolva!

Nem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének eskütétele és az elnök fizetése a leginkább kifogásolt kérdés az EU/IMF hiteltárgyalásokon, hanem az, hogy a jegybanki függetlenség a monetáris döntéshozók mandátumával függ össze - mondta Karvalits Ferenc, az MNB alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában péntek este. Ami azt jelenti, hogy a monetáris döntéshozók számára kiadott mandátum - és fizetés - annak kezdetétől a végéig nem változtatható. Pontosabban változtatható, ha a változtatást konzultáció előzi meg és megegyezés zárja le - tette hozzá.

Az MNB alelnöke, aki részt vett az EU/IMF-megállapodás washingtoni és brüsszeli előkészítő szakaszában elmondta, az Európai Unióval és az IMF-fel kötendő hitelmegállapodás hivatalos tárgyalásai még nem kezdődtek el. Az említett partnerek törvényi kifogásokat vetettek fel a jegybanki függetlenséggel, a bírói függetlenséggel, illetve a stabilitási törvényben kétharmaddal elfogadott adótörvényekkel kapcsolatban.

Karvalits Ferenc jelezte azt is, hogy a tárgyalópartnerek rögzítették: a magyar kormánytól hivatalos, jogi formulákba öntött választ várnak a kifogásolt kérdések orvoslására, s ezeket a válaszokat a hírek szerint a magyar kormány pénteken elküldte Brüsszelbe.

Amennyiben ezek a válaszok megfelelnek az EU és az IMF elvárásainak, akkor kezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a hitelmegállapodásról, amennyiben a válaszok után további kifogások merülnének fel, akkor további egyeztetések válnak szükségessé - magyarázta az MNB alelnöke hozzátéve, hogy az EU/IMF páros nem elégszik meg a kormány elkötelezettségével, egyértelműen a kifogásolt törvények egyes szakaszainak parlamenti változtatásához ragaszkodik. A jogi elvárásokat az Európai Bizottság fogalmazta meg - egészítette ki a választ.

Karvalits Ferenc elmondta, hogy a jegybanki függetlenség biztosítása az EU-hoz való csatlakozáskor aláírt egyezmény egyik meghatározó passzusa, vállalt kötelezettség. Az EU megismerve az MNB-ről szóló törvényt, illetve a sarkalatos törvényt, mindkét esetben több ponton emelt kifogást a jegybank függetlenségét sértő, és az esetleges politikai befolyásolás lehetőségét megteremtő intézkedések miatt - hangsúlyozta a jegybank alelnöke.

Karvalits Ferenc szerint az Európai Bizottság valamint az Európai Központi Bank és a magyar kormány közötti vita nem az elnöki fizetés összegéről szól, hanem arról, hogy a jegybanki függetlenség a monetáris döntéshozók mandátumával függ össze. Mivel a mandátum alatti felelősségi viszony nem változhat, ezért a pénzügyi felügyelet és a jegybank összevonása utáni helyzet, miszerint az MNB elnöke alelnök lenne az új szervezetben, a jegybanki függetlenség csorbulását jelentette volna - mondta Karvalits Ferenc.

A kormány a Brüsszelnek pénteken elküldött levelében azt közölte, hogy a felügyelet és a jegybank összevonásának tervétől eltekint, mint ahogy több kifogásolt ponton is hajlandó változtatni. A magyar kormány azonban nem módosítana a jegybankelnöki eskü szövegén, és az elnöki fizetésen sem.