Rábólintott a görög kormány az extra csomagra

Vágólapra másolva!
Elfogadta az EU által kért 325 millió eurós plusz kiigazítást a görög kormány szombaton, így tovább nőtt az esélye annak, hogy az ország megkapja az államcsőd elkerüléséhez szükséges 130 milliárd eurós újabb hitelkeretet - számolt be internetes oldalán a Reuters hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A kabinet szombati határozata tulajdonképpen formalitás volt azok után, hogy a múlt héten már bejelentették a közalkalmazottak elbocsátásával és más megszorító intézkedésekkel elérni tervezett takarékossági csomagot, amely egy nagyobb, 3,3 milliárd eurós program része. Egy, a hírügynökség által idézett, meg nem nevezett miniszter szerint a kormány egyhangúan döntött.

Az EU és az IMF által biztosítandó közös hitelkeretről hétfőn mondják ki a végső szót az eurózóna pénzügyminiszterei. Az idő sürget, mert március 20-án Görögországnak egy nagyobb hiteltörlesztést kell teljesítenie, és saját forrásból nem lenne képes rá.

A Realnews nevű görög lap megbízásából végzett közvélemény-kutatás eredménye szerint a görögök 72,7 százaléka szeretné, ha az ország az eurózóna tagja maradna, de csak 50 százalékuk hisz benne, hogy ez sikerülhet.

Az utóbbi időben egyre többen vetették fel, hogy minden tagországnak jobb lenne, ha a görögök elhagynák az eurózónát. Ilyesmire még nem volt példa, de feltételezhető, hogy ez Görögországban nagyon súlyos gazdasági következményekkel járna.