Egyre több elbocsátást terveznek a magyar cégek

Vágólapra másolva!
A K&H kkv-bizalmiindexe szerint egyre több magyar cég tervez elbocsátásokat a kkv-szektorban. A K&H közleménye szerint egy vissza nem térítendő támogatás segítheti a kkv-ket.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb munkaerő-piaci adatok valamelyest javulást mutatnak a foglalkoztatottak számának emelkedését illetően, a további bővülést azonban erősen beárnyékolja, hogy több hazai felmérés, köztük a K&H kkv-bizalmiindex-kutatás eredménye is azt mutatja, hogy a hazai kkv-k egyre nagyobb mértékben terveznek elbocsátásokat - mondta el Németh László, a K&H kkv marketingfőosztály vezetője. A K&H által küldött sajtóközlemény szerint ezt a szándékot ellensúlyozhatja a kifejezetten kkv-knek szóló, munkahelyteremtő beruházások támogatását célzó pályázat, amelyet a napokban írt ki a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A hazai mikro, kis- és középvállalkozások számára igényelhető vissza nem térítendő támogatásra azok a kezdő vagy már működő vállalkozások pályázhatnak, amelyek idén november 30-ig legalább két új munkahelyet hoznak létre, és azokat a pályázat feltételeiben megadott minimum határidőig meg is őrzik. A pályázat benyújtásakor 25 százalékos önerő igazolása szükséges, valamint további fontos feltétel, hogy a pályázó kkv idén minden érintett alacsony jövedelmű munkavállalója bérét megemelte a jogszabály alapján elvárt módon.

Habár a kkv-k döntő szerepet játszanak a hazai foglalkoztatásban, a leépítésben és munkaerő-felvételben gondolkodó vállalkozások egyaránt főként 4 fő alatti elbocsátást, illetve bővülést terveznek. A már két alkalmazott után igényelhető pályázat így fontos szerepet játszhat abban, hogy ne induljon el egy újabb elbocsátási hullám a hazai kisvállalkozások körében - áll a közleményben.