Másodszor is megmentették a görögöket

Jean-Claude JUNCKER luxemburgi miniszterelnök és pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke, Görögország mentőcsomagja, 2012. február 20.
Vágólapra másolva!
Tizenkét órás tárgyalás után az uniós pénzügyminiszterek újabb görög mentőcsomagról állapodtak meg Brüsszelben. Görögország így 130 milliárd eurós hitelcsomagot kap, 2020-ig pedig 121 százalékra akarják leszorítani a görög államadósságot. Görögország magánhitelezői várhatóan a kezükben lévő görög állampapírok nominális értékének 53,5 százalékát veszítik el. A Financial Times egy bizalmas jelentésre hivatkozva azt írja, hogy a görög mentőcsomag messze letért a kívánt pályáról, és egy harmadik mentőcsomagra lehet szüksége.
Vágólapra másolva!

Megállapodtak az euróövezeti tagországok pénzügyminiszterei kedd hajnalban a Görögországnak nyújtandó újabb mentőcsomagról, amely 130 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot és a GDP-arányos görög államadósság 121 százalékra történő leszorítását irányozza elő az évtized végéig - közölte két uniós tisztségviselő. A megállapodás hírére erősödött az euró. A miniszterek tizenkét órás brüsszeli tanácskozás után egyeztek meg.

Az egyik tisztségviselő elmondta, hogy a hitelcsomag 130 milliárd eurós lesz, 2020-ig pedig 121 százalékra akarják leszorítani a görög GDP-arányos államadósságot, amit már csak írásos nyilatkozatba kell foglalniuk a minisztereknek. Egy másik tisztségviselő megerősítette az említett számokat, de óvatosságra intett azzal kapcsolatban, hogy még csak most kezdték meg a zárónyilatkozat megszövegezését.

Ezenkívül Görögország magánhitelezői várhatóan a kezükben lévő görög állampapírok nominális értékének 53,5 százalékát veszítik el, így Görögország államadóssága 100 milliárd euróval csökken majd. Korábban a nominális érték 50 százalékának leírásáról szóltak a hírek, ami azt jelentette volna, hogy a kötvények nettó piaci értékük közel 70 százalékát veszítik el.

Erősödött az euró

Jean-Claude Juncker, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsának elnöke az ülés után azt mondta, hogy a megállapodás az euróövezet pénzügyi stabilitását is biztosítja, és megerősíti Görögország helyét az euróövezetben. Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója hozzátette, hogy a megállapodás lehetővé teszi a program pontos végrehajtását és szigorú ellenőrzését is.

Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Jean-Claude Juncker, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsának elnöke

A kedd hajnali brüsszeli megállapodás hírére erősödött az euró, a közös uniós fizetőeszköz dollárárfolyama a bankközi devizapiacon tíz perc alatt 1,3185-ről 1,3266-ra szökött fel. Görögországnak egy hónapon belül szüksége lenne az újabb nemzetközi hitelekre, különben lejár egy 14,5 milliárd eurós hitelfelvételének törlesztési határideje, és kénytelen lenne csődöt jelenteni.

Még szükség lehet hitelre

A Financial Times egy bizalmas jelentésre hivatkozva azt írja, hogy a görög mentőcsomag messze letért a kívánt pályáról és egy harmadik mentőcsomagra lehet szüksége. A londoni gazdasági napilap által megszerzett tízoldalas adósság-fenntarthatósági elemzés szerint - amelyet az euróövezeti pénzügyminiszterek számára állítottak össze - a Görögországra kirótt takarékossági intézkedések még a legderűlátóbb forgatókönyv alapján is olyan mély recesszió kockázatával járnak, hogy Görögország a hároméves új segélyprogram végéig sem lesz képes kikapaszkodni az adósságveremből.

A görög válságról és az adósságrendezésről szóló cikkeinket itt olvashatja el.