Busójárás közben büntettek az adóellenőrök

Vágólapra másolva!
Szabálytalanul árult rizsbort és hamis futballklubemblémákat is találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai és pénzügyőrei a kedden véget ért mohácsi busójáráson, ahol az ellenőrzött vendéglátók, kereskedők több mint 40 százaléka vétett az adójogszabályok ellen.
Vágólapra másolva!

A NAV szerdai közleményében azt írta, hogy munkatársaik mintegy két tucat árusnál vizsgálódtak a busójáráson. Esetenként több százezer forintos vagy milliós büntetést is kiróhatnak.

Példaként hozták fel, hogy találkoztak olyan adószám nélkül dolgozó kereskedővel, aki a lebukását követően is folytatta a tevékenységét. Ajándéktárgyainak értékesítését a másodszori ellenőrzés után sem hagyta abba, mondván: gyűjt a következő bírságra.

A NAV közölte azt is, hogy a pénzügyőrök több mint száz hamis futballklubemblémát találtak egy elárusító pult alatt, amiért az elkövetőt áru hamis megjelölése okán több tízezer forint bírsággal sújtják, a hamis termékeket pedig elkobozzák.

Az ellenőrök a busójárás ideje alatt lefoglaltak 30 liter rizsbort, amelynek eredetét a kereskedő nem tudta igazolni. Mivel nem adott nyugtát a próbavásárlás során, jövedéki törvény megsértése és nyugtaadás elmulasztása miatt is büntetést kap, amelynek együttes összege meghaladhatja az 1,1 millió forintot.