Idén 30, jövőre 120 milliárdos kiigazítás jön

2012.02.22. 16:24

Idén és jövőre összesen 150 milliárd forintot tesznek ki azok a takarékossági intézkedések, amelyek kedd este jelentek meg a Magyar Közlönyben - derült az NGM szerdai sajtótájékoztatóján.

Idén 30, jövőre 120 milliárd forintos kiigazítást hajt végre a kormány - jelezte a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára a tárca online sajtótájékoztatóján a Portfolio.hu kérdésére válaszolva. Banai Péter szerint ekkora a tegnapi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat költségvetési egyenlegre gyakorolt hatása. A lépést azért hozta meg a kabinet, mert tartani kívánja az idei 2,5, valamint a jövő évi 2,2 százalékos GDP-arányos deficitcélt, jelezte a helyettes államtitkár.

Ezeket a számokat a kormányhatározat nem tartalmazza, viszont az idei 30 milliárd egybevág az [origo] tegnapi értesülésével. A 2013-as hiánycsökkentő hatást a kormányszóvivői iroda közleménye említi, amelyet azt követően adtak ki, hogy Brüsszel a Magyarországot megillető kohéziós pénzekből durván 150 milliárd forint befagyasztására tett javaslatot.

Az NGM pár órával korábbi közleménye még tagadta, hogy kiigazítást hajtana végre a kormány, szerintük nincs másról szó, csak megerősítik az idei költségvetést.

KAPCSOLÓDÓ CIKK