Egymilliárd forint kiadott mikrohitelnél jár egy zalai alapítvány

Vágólapra másolva!
A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA) által jóváhagyott mikrohitelek volumene az elmúlt évben megközelítette az 1 milliárd forintot - mondta Nagy András ügyvezető igazgató.
Vágólapra másolva!

A több mint 400 élő szerződés közel felét tavaly kötötték meg, a ZMVA teljes hitelállománya így meghaladja az 1,5 milliárd forintot. Az alapítvány a kilencvenes évek közepétől 2267 mikrovállalkozással kötött szerződést, több mint 5 milliárd forint volt a jóváhagyott kölcsönök portfóliója, ami országos viszonylatban is jó eredménynek számít - ismertette Nagy András.

A ZMVA a tíz fő alatti vállalkozások számára biztosít kedvező (jelenleg 5-8 százalék közötti kamatra) hitellehetőséget, de néhány terméket, mint például a forgóeszközhitelt az 50 fő alatti vállalkozások is igénybe vehetik. A hitelszerződések feltétele, hogy a vállalkozás éves árbevétele tavaly nem haladhatta meg a 200 millió forintot. Idén 500 millió forintra emelkedett a felső határ, bár ez eddig sem jelentett kizáró okot, Zalában ugyanis a kisvállalkozások éves árbevétele többnyire 100 millió forint alatti.

A mikrohitelek átlagos értéke 5 millió forint, egy vállalkozásnak maximum 10 millió forint hitel felvételére van lehetősége. A futamidő forgóeszköznél általában 3 év, de a beruházásoknál akár 10 év is lehet - ismertette az ügyvezető.

Tájékoztatása szerint a megyeszékhelyen és környékén a "legnépszerűbb" a mikrohitel, az ágaztok közül pedig a szolgáltatás és a kereskedelem területén veszik leginkább igénybe. Az ipari beruházás csak kis százalékot tesz ki, a mezőgazdasági vállalkozásoknak pedig külön támogatási rendszere van.

A finanszírozási összeg uniós forrásból tevődik össze. A mikrohitelekkel Magyarországon "kimondottan valós vállalkozásokat támogatnak", míg Nyugat-Európában általában szociális tevékenységre veszik igénybe, például fiatal pályakezdők, hátrányos helyzetűek vagy nők munkába állását segítik - közölte Nagy András.

Hozzátette; a pénzintézetek többsége kockázatosnak tartja, ezért nem finanszírozza a kisvállalkozásokat, az induló vállalkozásoknak pedig még kevesebb esélyük van a hitelfelvételre. A bankok szerint ezekkel "sok az adminisztráció" kevés haszonért. A ZMVA-hoz benyújtott pályázatok közel 90 százaléka viszont sikeres, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy rugalmas az ügyintézés, és ismerik az ügyfeleket. "Ha valaki pénzhez jut, még nem biztos, hogy életképes lesz a vállalkozása" - fogalmazott az ügyvezető, hozzátéve, hogy az alapítvány ingyenes jogi, cégalapítási, innovációs, gazdasági tanácsadást is biztosít a vállalkozásoknak.

A válság előtt szinte nulla százalék volt a kockázatos mikrohitelek száma, de jelenleg is 10 százalék alatti a bedőlt hitelek aránya. Az átmeneti nehézségeket rugalmasan, átütemezéssel próbálják megoldani, és csak a legvégső esetben - a szerződések töredékénél - kerül sor jogi útra.

A kisvállalkozások a beruházásokhoz, forgóeszköz beszerzéshez május óta a támogatással kombinált mikrohitelezési programot is igénybe vehetik, erre idén országosan 35 milliárd forint áll rendelkezésre - tájékoztatott Nagy András. Az új, innovatív termék előnye, hogy támogatás is járul hozzá; tíz százalék önerő mellett maximum 10 millió forint támogatáshoz juthatnak a vállalkozások, amihez legalább 10 millió forinthitelt kell igénybe venni. Egyszerű, széleskörű felhasználási területe van, a vállalkozások a pénzeszközt ingatlan-, gép-, informatikai beruházásokra, fejlesztésekre is felhasználhatják - foglalta össze az ügyvezető.