Az új csomag is kevés lehet Görögországnak

Vágólapra másolva!
Még ebben az évtizedben újabb pénzügyi mentőcsomagra lehet szüksége Görögországnak a német pénzügyminiszter szerint. Görögország hétfőn kapott 130 milliárd eurós segítséget az eurózóna tagjaitól és a Nemzetközi Valutaalaptól.
Vágólapra másolva!

A német pénzügyminiszter szerint nincs garancia arra, hogy a második mentőcsomag segíteni fog Görögországon. Wofgang Schäuble parlamenti képviselőknek küldött levelében azt írta, nem kizárt, hogy Görögországnak további pénzügyi támogatására lesz szüksége még 2020 előtt. A második, 130 milliárd eurós mentőcsomag három évre, azaz 2014-ig szól.

"Nincs garancia arra, hogy a választott út sikerhez vezet. Valószínű, hogy a német parlament nem utoljára szavaz Görögországnak nyújtandó támogatás ügyében" - fejtette ki Schäuble. Mindamellett a német pénzügyminiszter a mentőcsomag támogatását kérte a jövő hétfőn tartandó német parlamenti szavazáson.

Schäuble nyomatékosította azt is, hogy a támogatási összeg lehívása attól függ, a görög kormány véghezviszi-e a szükséges reformokat. "A siker kulcsa Görögország kezében van" - szögezte le a német pénzügyminiszter a levélben.

A Görögországnak nyújtott európai pénzügyi mentőcsomagért vállalt megszorításokat a hétvégén fogadta el a görög parlament. Az eurózóna tagjai hétfőn éjjel döntötték el, hogy Görögország megkapja a kért segítséget. A görög mentőcsomagról itt olvashat részletesen.

Az egyéni befektetők nem kérnek a görög veszteségből

Az európai egyéni befektetők lobbicsoportja arra kérte a görög kormányfőt, hogy rájuk ne vonatkozzon a görög adósságok csökkentésére kidolgozott program. "Nagyon méltánytalan az egyéneket ugyanúgy kezelni, mint az intézményi befektetőket" - írta az Euroshareholders érdekvédelmi csoport főtitkára a Lukasz Papademosz miniszterelnöknek címzett levelében.

Guillaume Prache egyebek mellett azt is kifejtette, hogy az egyéni befektetőket nem vonták be a tárgyalásokba, és ők többnyire nem tudják levonni az adójukból a görög adósságleírás miatt elszenvedett veszteségeiket, ahogy azt az intézményi befektetők teszik.

Az Euroshareholders brüsszeli székhelyű ernyőszervezet: mintegy 30 olyan nemzeti szövetség a tagja, amelyek az értékpapír-tulajdonosok érdekeit védik szerte az Európai Unióban.