A Budapest Airporttal keverhette a Malévot Budai Gyula

Vágólapra másolva!
Valószínűleg a Budapest Airport felszámolásáról szóló szerződésoldalt mutatott be a sajtó képviselőinek még február elején Budai Gyula, amikor a Malév felszámolása miatti állami fizetési kötelezettségről beszélt.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg nem a Malév, hanem a Budapest Airport felszámolásáról szóló szerződésoldalt mutatott be a sajtó képviselőinek Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos február eleji sajtótájékoztatóján. Budai akkor azt mondta, hogy nyolcszázmilliárd forint az az állami teher, amelyet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt.-vel kötött szerződés tartalmaz arra az esetre, ha a Malévet felszámolják - közölte az Átlátszó.hu pénteken.

Budai február elején arról beszélt, hogy a hitelezőnek elsőbbséget biztosító úgynevezett senior adósság 90, illetve a tőkejuttatás 97 százalékát kell megfizetni a Budapest Airport fő tulajdonosának, a német Hochtief cégnek a Malév felszámolása esetén, így könni ki a 800 milliárd. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium becslése szerint azonban a fizetendő összeg 400 milliárd, vagy még annyi sem.

Az Átlátszó.hu pénteki cikkében egymás mellé állít egy, a februári sajtótájékoztatón készült fotót, amelyen Budai Gyula egy szerződésoldalt lobogtatva az állam fizetési kötelezettségéről beszél, valamint a pénteken nyilvánosságra hozott Budapest Airport szerződéscsomag egyik szerződésoldalát. A képek alapján valószínűleg ugyanarról a szerződésoldalról van szó.

Az idézett oldalon lévő szöveg szerint a Budapest Airport felszámolása és fizetésképtelensége esetén a BA tulajdonosának jár az a pénz, amely az eredeti Vagyonkezelési Szerződés egyik (18.6.2a) pontja alapján a szerződés felmondásakor járna, vagyis nincs benne szó arról, hogy a Malév csődje esetén pénz járna a Hochtiefnek. (Ez ugyanakkor nem zárja ki, hogy a szerződéscsomag más pontjai alapján valamennyit valóban fizetnie kelljen az államnak.)

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter egyébként Budai Gyula fizetési kötelezettségről szóló sajtótájékoztatója után már kifejezte értetlenségét az ügyben. Mint akkor a Facebook-oldalára írta: "amit Budai Gyula felolvasott mint felszámolási esetet, az nem a Malév, hanem a Budapest Airport kormány hibájából történő felszámolására vonatkozhat, s akkor, azaz a reptér felszámolása esetén lehet esedékes bármiféle költségvetési helytállás".