Kiheverték a válságot a nyugat-dunántúli cégek

Vágólapra másolva!
Több mint 300 milliárd forinttal nőtt a nyugat-dunántúli cégek forgalma a 2010-es adatokhoz képest, a 3,4 ezer milliárdos forgalom az utolsó válság előtti évnél is magasabb.
Vágólapra másolva!

A válság előtti szintre emelkedett a Nyugat-Dunántúlon működő cégek üzleti forgalma tavaly az általános forgalmi adó alapján - mondta Varga Lászlóné, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal regionális főigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón a megyei igazgatóságok adatai alapján.
Tavaly a régió cégeinek forgalma 3338 milliárd forint volt, magasabb a tavalyi 2996 milliárd, de a 2008-as 3248 milliárd forintnál is. Ezen belül a külföldi értékesítés a 2008-as 618-ról, illetve a 2010-es 688 milliárd forintról 835 milliárd forintra emelkedett. Varga Lászlóné megjegyezte, hogy az összesítésben nem szerepelnek a kiemelt adózók, ám azok holdudvara igen.

Közlése szerint június táján, a társaságiadó-adatok ismeretében lehet majd megmondani, milyen folyamatok zajlottak tavaly az egyes ágazatokon belül. Megjegyezte: a régióban stagnált az egyéni vállalkozók száma, míg a gazdálkodó szervezetekében mérsékelt ütemű emelkedés mutatkozott. Az egyszerűsített vállalkozói adó eszközével tavaly 6664-en éltek a régióban, ami az egy évvel korábbihoz képest 17,8 százalékos csökkenés.

Csiszár Csaba őrnagy, a regionális bűnügyi igazgatóság vezetője az eseményen arról beszélt: tavaly 1854 bűnügyet derítettek fel, 10,27 milliárd forint értékben; egy évvel korábban 1092 cselekmény kereken ötmilliárdos kárt okozott. A leggyakoribb bűncselekmények között a számviteli rend megsértését, az adócsalást és a csődbűncselekményt említette.

Kirívó esetként emelte ki azt a Győr környékén működő társaságot, amely mintegy ötvenmilliós befektetéssel négymilliárd forintnyi áfát igényelt vissza egy Budapestre naponta megutaztatott cukorszállítmány után, amelynek időközben már a szavatossága is lejárt.