Tovább késik a lakásmentés

Vágólapra másolva!
A jogalkotás késlekedése miatt csak a második negyedévtől menekülhetnek az eszközkezelő védelmébe az ingatlantulajdonosok - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A fokozott érdeklődés ellenére csak a második negyedévtől menekülhetnek a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) védelmébe az ingatlantulajdonosok - írja a hétfői Napi Gazdaság.

A lap szerint a problémát az okozza, hogy a Magyar Bankszövetség és a kormány tavaly decemberi megállapodásának az eszközkezelőre vonatkozó részleteiről még nem születtek meg a jogszabályok.

Ezek három fontos ponton módosítanák a feltételeket: a megállapodás egyik pontja szerint a NET idén nem 5, hanem 8 ezer, összességében pedig - 2014 végéig - 25 ezer lakás megvásárlására kapna lehetőséget. Emellett a bankok azt kezdeményezték, hogy minden olyan család jelentkezhessen a NET-be, ahol kiskorú gyereket nevelnek. A hatályos törvény ezt csak a legalább két gyermeket nevelő szülőknek teszi lehetővé.

A lakásmentés indulását leginkább ugyanakkor az a kitétel nehezítheti, hogy a NET-ről rendelkező törvény egyik paragrafusa szerint az eszközkezelőnek felajánlott ingatlanok is a kényszerértékesítési kvóta részét képezik. A szabályozás szerint a bankok idén az állomány három százalékának megfelelő ingatlant jelölhetnek ki kényszerértékesítésre. A bankoknak ugyanakkor érdekük a pénzügyi veszteség minimalizálása, így a kijelölésnél nagyobb súllyal esik latba az, hogy az adós mióta nem fizet, így könnyebben jelölhetnek ki olyan ingatlanokat, ahol az adós nem hajlandó együttműködni a bankkal.