Lázár tagadja, hogy egy dohánygyártó írta a trafiktörvényt

Vágólapra másolva!
A Fidesz parlamenti frakciója írta a dohány-kiskereskedelem újraszabályozásáról szóló törvényjavaslatot, annak megalkotásában azonban volt szerepe a Continental Dohányipari Zrt.-nek is - közölte budapesti sajtótájékoztatóján Lázár János frakcióvezető a jogszabály születéséről szóló sajtóhírekre reagálva.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság hétfői számában azt írta, hogy Lázár János, a törvény beterjesztője és Sánta János, a Continental Dohányipari Zrt. vezetője együttműködött a trafiktörvényként ismert jogszabálytervezet kialakításában, melynek célja a hazai dohányipar, pontosabban a sátoraljaújhelyi cég helyzetbe hozása. Sánta János a Népszabadságnak nyilatkozva tagadta, hogy ő írta volna a tervezetet, de elismerte, hogy részt vett a kidolgozásban.

A múlt héten a Napi Gazdaság írta meg, hogy az Európai Bizottságnak megküldött tervezet egy Sánta János nevű felhasználó gépén készült. A lap cikkében az is szerepelt, hogy noha a dokumentum február 16-án került fel a honlapra, már szerepeltek benne azok a módosítások, amelyeket Lázár János 20-án nyújtott be. (A javaslatról való szavazást az utolsó pillanatban végül másodszor is elhalasztotta a Fidesz, az előzetes uniós vizsgálatra hivatkozva. Erről bővebben itt olvashat.)

Lázár hétfői sajtótájékoztatóján közölte, eredetileg is azt szerette volna, hogy a jogszabály megalkotásában legyen szerepe a Continentalnak, mivel egy magyar dohánygyártóról van szó. Ezért teljesen természetesnek nevezte, hogy igyekezett megtudni a cég véleményét.

A Continental elosztóközpontja Hódmezővásárhelyen van, ahol Lázár János a polgármester. A politikus korábban a kormány támogatásáról biztosította a céget annak 15. születésnapjára küldött videoüzenetében. A vállalat felügyelőbizottságának tagja többek között Dancsó József fideszes képviselő.


A többi nagy gyártó meg van döbbenve

Hétfő délután közleményt adott ki a BAT Pécsi Dohánygyár Kft., az Imperial Tobacco Magyarország Dohányforgalmazó Kft. és a Universal Leaf Tobacco Magyarország Zrt. A három vállalat a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének alapító tagjaiként is "megdöbbenten szembesült" a sajtóban megjelent állításokkal, melyek "számos jogi és etikai kérdést vetnek fel". A cégek szerint azon túl, hogy a törvénytervezetben szereplő módosítások nem egyeznek a szövetség számos alkalommal publikált javaslataival, "senkinek, semmilyen, a szövetség szakmai álláspontjától eltérő javaslat képviseletére nem volt mandátuma". Ezért amennyiben a szövetség bármely tagja ezt tenné vagy tette volna, "csak és kizárólag saját nevében és a Szövetség alapelveinek megsértésével teheti, ezért az esettől a BAT, az Imperial és az ULT a leghatározottabban elhatárolódik" - áll a közleményben.