Államosítással mentik meg az osztrák Volksbankot

Vágólapra másolva!
Részbeni államosítással mentik meg a súlyosan veszteséges osztrák Volksbankot, a kedden véglegesített konszolidációs terv az államnak összesen több mint egymilliárd eurójába kerül.
Vágólapra másolva!

Az osztrák állam 49 százalékos tulajdonrész erejéig száll be a bankba, és legkésőbb 2017-ig privatizálni akarja ezt a részesedést - közölte kedden Maria Fekter pénzügyminiszter.

A döntésben szerepet játszott, hogy Ausztria szuverén adósi besorolását megvédjék. A költségek forrásának biztosítása érdekében egynegyedével megemelik az osztrák bankadót.

Az Össterreichische Volksbanken AG (ÖVAG) 2011-re várt vesztesége 1,2 milliárd euró. A bank volt az egyedüli az osztrák bankok között, amely nem állta ki a 2011 júliusi európai banki terhelési teszt próbáját.

Az ÖVAG tavaly adta el a tulajdonában álló Volksbank International szinte összes kelet-európai érdekeltségét az orosz Szberbanknak, ezt az ügyletet idén februárban zárták le. Ennek a tranzakciónak az eredményeként a magyarországi Volksbank a Szberbank 100 százalékos tulajdonáa került, így az ÖVAG részleges államosítása már nem érinti.