Júniusban jöhet a bérkompenzáció

Vágólapra másolva!
A kormány döntött a versenyszférában idén megvalósítandó bérkompenzációról - jelentette be szerdán a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón Giró-Szász András kormányszóvivő. Huszonegy milliárd forintra lehet pályázni, a kormány szerint ez 450 ezer munkavállalónak jelent segítséget várhatóan júniustól. 
Vágólapra másolva!

Czomba Sándor államtitkár a részleteket ismertetve közölte, az 5 százalékos bérkompenzációt sok cég nem tudja kigazdálkodni, ezért volt szükség arra, hogy támogatást nyújtson a kormány a munkaadóknak. A pályázaton 21 milliárd forintot osztanak szét, és a támogatás a kormány számításai szerint 450 ezer munkavállalót érint - fogalmazott az államtitkár. (A bérkompenzáció hatásairól itt olvashat részletesen.)

Hozzátette, a kormányhivatalok felügyelete alatt működő munkaügyi központoknak lehet benyújtani a pályázatot, amely harminc napig lesz nyitva. Czomba szerint a bérkompenzációs támogatás a júniusi bérekben jelenhet meg.

Az államtitkár elmondta, hogy azok a cégek pályázhatnak, amelyeknél az átlagos állományi létszám nem csökken 2011-hez képest, a pályázó cégnél a bruttó átlagkereset pedig nem lehet magasabb 215 ezer forintnál. Azokat a cégeket tudják támogatni, amelyek az összes dolgozójuk esetében teljesítik a kompenzációt, és további feltétel, hogy a teljes munkaidőből részmunkaidőbe kerülők mértéke nem lehet több 20 százaléknál.

A bérkompenzációval kapcsolatos törvénymódosításokat várhatóan még márciusban elfogadja a parlament - közölte a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Az államtitkár emlékeztetett, az öt százalék feletti bérkompenzációra vonatkozóan azok a vállalkozások, amelyek az összes munkavállalójuknál végrehajtják az emelést, leírhatják a többletigényüket a szociális hozzájárulási adóból.

Giró-Szász András kormányszóvivő a sajtótájékoztatón azt mondta, az egykulcsos adórendszer segíti a növekedést, a munkavállalást és a családokat, továbbá egyszerűbb, átláthatóbb, mint a korábbi szisztéma. Kitért arra is, hogy 2011-ben a tervezett személyi jövedelemadó- és társadalombiztosítási bevételekhez képest 60 milliárd forinttal több folyt be, a bérek pedig nagyobb mértékben nőttek a vártnál.

A kormány január 26-án fogadott el határozatot arról, hogy a már korábban meghozott és január 1-jén hatályba lépett intézkedések mellett további ösztönzőkkel is elő kívánja segíteni a bérek nettó értékének megőrzését szolgáló munkáltatói béremeléseket. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter február elején - miután a kormány, Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével, a munkaadók és a munkavállalók szervezeteinek képviselőivel találkozott - kijelentette: a munkavállalói csoportok az idén sem járhatnak rosszul az egykulcsos, arányos adórendszerre áttéréssel.