Görögország elutasítja a külön uniós biztos ötletét

Vágólapra másolva!
Elutasította szerdán Lukasz Papademosz görög miniszterelnök azt a felvetést, hogy az Európai Bizottság egy különmegbízottat nevezzen ki a pénzügyi válság sújtotta ország helyzetének rendezésére.
Vágólapra másolva!

Görögország elutasítja a külön uniós biztos ötletét. Lukasz Papademosz görög miniszterelnök erről szerdán Brüsszelben beszélt azt követően, hogy találkozott az Európai Unió végrehajtó testületének tagjaival.

"Görögország új programját a görög kormány és a görög hatóságok hajtják majd végre" - szögezte le Papademosz José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy e munkához természetesen szívesen veszik az Európai Bizottság támogatását és segítségét.

A görög biztos ötletét Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának elnöke vetette fel szerdán megjelent interjúkban. Elképzelését azzal indokolta, hogy Athénnak mindeddig nem sikerült gazdaságát az euróövezeti gazdasághoz igazítania. Juncker szerdán az Európai Parlament egyik bizottságában is megvédte ötletét. Úgy vélte, ez a megoldás a növekedés útjára segíthetné Görögországot.

Az év elején német részről már felmerült egy javaslat külön uniós biztos kinevezésére. A széles körben elutasításra talált berlini kezdeményezés szerint az új biztost a görög államháztartás felügyeletével kellene megbízni. Juncker erre utalva hangsúlyozta: nem a megszorítási komisszár intézményének létrehozását javasolja, hanem egy újjáépítési biztos kinevezését, aki összefogná az Európai Bizottság Görögországgal kapcsolatos valamennyi tevékenységét.