Harmadik éve csökkennek a beruházások

Vágólapra másolva!
A beruházások 2008 eleje óta tartó visszaszorulása 2011-ben, és ezen belül az utolsó negyedévben is folytatódott. A 19 nemzetgazdasági ág közül 12 ágban csökkenés figyelhető meg - közölte szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Tavaly a magyarországi beruházások 4,5 százalékkal maradtak el az előző éviektől, ezen belül az év negyedik negyedévében 0,4 százalékkal mérséklődtek. A mezőgazdasági és feldolgozóipari beruházások jelentős, 11,7 százalékos, illetve 18,4 százalékos év végi növekedése csak mérsékelni tudta a nemzetgazdaság egészében tapasztalható visszaesést - derül ki a KSH adataiból.

Az építési beruházások 2011-ben nagymértékben, 13,9 százalékkal csökkentek, a gépiparhoz kötődő beruházások viszont számottevően, 8,8 százalékkal nőttek. A leginkább a szállítás, raktározás beruházásainak nagysága maradt el az előző évitől (23,3 százalékkal), aminek oka a csővezetékes és légi szállítás, továbbá a gyorsforgalmiút-építés és -felújítás beruházásainak jelentős visszaesése.

A lakásépítések, valamint az üzleti ingatlanfejlesztések folytatódó visszaesése nyomán az ingatlanügyletek beruházásainak volumene 2011-ben 20,4 százalékkal zuhant. Jelentősen, 18,4 százalékkal elmaradt pénzügyi, biztosítási tevékenység beruházási volumene is az előző évitől.

A mezőgazdaság beruházásai ugyanakkor 6,8 százalékkal nőttek, és kiugró adatot produkált a feldolgozóipar is: a beruházási teljesítmény 24,2 százalékkal nőtt. Emelkedtek a beruházások a járműgyártásban, és jelentős növekedést mért a KSH a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártásában, a gyógyszergyártásban és a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában.