Másodikok vagyunk a Standard and Poor's új listáján

Vágólapra másolva!
A szélesebb értelemben vett felzárkózó európai térségben a török és a magyar gazdaság a legérzékenyebb az euróövezeti sokkokra a Standard & Poor's szerint, amely új "eurósokk-érzékenységi indexet" dolgozott ki a régióra.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő szerdán Londonban ismertetett első ilyen jellegű összesítésében hangsúlyozza, hogy az új mutató - Emerging Europe Sensitivity Index (EESI) - nem érinti közvetlenül az érintett országok szuverén adósosztályzatait, ugyanakkor méri relatív sebezhetőségüket az olyan külső sokkoktól, amelyek érdemben növelhetik közadósság-szintjüket, és ennek révén lefelé ható nyomást gyakorolhatnak besorolásaikra.

A cég által figyelembe vett legfőbb kockázati tényező az, hogy a felzárkózó európai térség által a külső fizetési pozíciókban eddig elért egyensúlyjavulás ellenére tőkekiáramlást indíthat el az, ha az euróövezeti pénzügyi csoportok elkezdenék leépíteni a régióbeli kitettségüket. Ennek tovagyűrűző hatásai lehetnek a felzárkózó európai térség számos országában a növekedésre és a közfinanszírozásra - áll a Standard & Poor's szerdai londoni elemzésében.

Az S&P mérési módszertana szerint az ilyen hirtelen tőkekiáramlásokra Törökország messze a legérzékenyebb a régióban, utána Magyarország következik, a legkevésbé érzékeny Azerbajdzsán, Kazahsztán és Oroszország.