Külföldre távozik az evából kilépők egy része

Vágólapra másolva!
Tavaly decemberben több mint 10 ezer vállalkozással csökkent az evát használók köre, miután a korábbi 30 százalékról 37 százalékra nőtt az eva kulcsa - írja a csütörtöki Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Csökkent az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) használók köre: jelenleg 76 ezer evást tart nyilván az adóhivatal - írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet. A lap szakmai körökből úgy értesült, hogy az evát elhagyó vállalkozók egy része külföldön, a környező országokban próbál szerencsét.

A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) azt a tájékoztatást kapta a Magyar Nemzet, hogy február végén 76 220 egyéni és társas vállalkozás tartozott az evakörbe, szemben a 2010 végén regisztrált 96 ezerrel. A csökkenéshez hozzájárult az a parlamenti döntés, miszerint január elsejétől a korábbi 30 százalékról a bruttó árbevétel 37 százalékára emelkedik az eva kulcsa. A NAV azt is közölte a lappal, hogy tavaly decemberben több mint 1300-an léptek be az evába, miközben 13 400-an kijelentkeztek ebből az adózási formából.

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke szerint az evakörből kilépők célállomása lehet Románia, Szlovákia vagy Szlovénia is. Ruszin egy konkrét példát is említett a Magyar Nemzetben. Egy román-magyar kettős állampolgárságú vállalkozó megszüntette elektronikus szolgáltatásokat nyújtó vállalkozását, majd új társaságot hozott létre Romániában, kihasználva, hogy Romániában csak 16 százalékos átalányadót kell fizetnie.