Lejárt a téli kilakoltatási moratórium

Vágólapra másolva!
Csütörtökön lejárt a kilakoltatási moratórium, megkezdődhetnek a kényszerértékesítések. A Nemzeti Eszközkezelő első körben nyolcezer lakást vehet meg az arra rászorulóktól.
Vágólapra másolva!

Lejárt csütörtökön a téli kilakoltatási moratórium; a bírósági végrehajtásról szóló törvény értelmében ez az időszak minden év december 1-jén kezdődik, és a következő év március 1-jéig tart, ebben az időszakban, néhány kivételtől eltekintve, nem kerülhet sor lakóingatlan kiürítésére. Ilyen eset például, ha a lakást önkényesen foglalták el, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara tavaly december elején, a kilakoltatási moratórium életbelépése után arról tájékoztatott, hogy 2011 harmadik negyedévében 705 sikeres ingatlanárverést tartottak, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 34 százalékos emelkedést jelent, ugyanakkor az árverést követő kilakoltatások száma kétszáz alatt maradt.

Giró-Szász András kormányszóvivő tavaly november végén hívta fel a figyelmet arra, hogy december 1-jétől márciusig ismét hatályos a kilakoltatási moratórium. Közlése szerint a kabinet eddig négyszer hosszabbította meg a moratóriumot, úgy, hogy a negyedik meghosszabbítás lejártától, tavaly október elejétől december elsejéig bevezetett egy kényszerértékesítési kvótát. A kormányszóvivő szólt arról is, hogy idén januártól megkezdi működését a Nemzeti Eszközkezelő.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. működését és programját szabályozó törvényt az Országgyűlés 2011 decemberében fogadta el, a jogszabály ez év január 1-jén lépett hatályba. A zrt. csütörtöki tájékoztatása szerint "első ütemben a január első felében kényszerértékesítésre jelölt ingatlanok kerülhetnek be a Nemzeti Eszközkezelő programjába, amennyiben a törvényi feltételek teljesülnek, és a pénzügyi intézmény hozzájárul az adásvételhez".