Nem fizet a görög csődre kötött biztosítás

Görög válság, görög népszavazás, euróválság, úniós mentőcsomag, tőzsde
Vágólapra másolva!
Bár a csődhöz nagyon hasonló folyamaton esik át Görögország, az illetékes nemzetközi szervezet arról szavazott, hogy Athén nem fizetésképtelen, ezért a csőd ellen biztosított befektetők nem kapják meg a pénzüket. Van azonban intézmény, amelyet ez nem érdekel, szerintük a görög adósság átalakítása nem más, mint csőd.
Vágólapra másolva!

Nem kerül csődbe Görögország, ha érvényesíti a hitelezőivel kötött megállapodást, amely szerint a görög állampapírokat kisebb értékűekre cserélik. Bár vannak intézmények, amelyek szerint ez gyakorlatilag a fizetésképtelenséget jelenti, az ISDA nemzetközi piaci szövetség szavazása alapján a csődbiztosítások nem lépnek életbe - írta a Wall Street Journal. Ez a szervezet felügyeli a csődbiztosítás piacát.

Az ISDA bizottsága csütörtökön két kérdésről szavazott. Mindkettő arra kérdezett rá, hogy a görög adósságot átalakító lépés csődeseménynek számít-e. A tizenöt tagú bizottság egyhangúan úgy döntött, hogy nem, azaz álláspontjuk szerint Görögország nem kerül csődbe amiatt, hogy a hitelezői leírják a hitelek több mint felét veszteségként.

Ennek azért van jelentősége, mert nagy összegben kötöttek a befektetők biztosítást Görögország csődjére, vagyis arra az esetre, ha Athén képtelen lenne visszafizetni a hiteleit. Ez az úgynevezett credit default swap (cds), amelyet az állampapírt vásárló befektetők fizetnek azért, hogy ha az állampapír után nem kapnák meg a pénzüket, a biztosítás mérsékelje a veszteségüket.

Az ISDA csütörtöki döntése arról szól, hogy a görög papírokra kötött biztosítás nem aktiválódik, mivel Görögország szerintük nem kerül csődbe. A WSJ azt írta, hogy 3,2 milliárd dollár, vagyis 700 milliárd forint értékben kötöttek biztosítást a görög csődre. Az ISDA döntése alapján ők nem kapják meg a biztosítási pénz. Ezzel azonban nem minden piaci szereplő ért egyet.

A Fitch hitelminősítő múlt szerdán az úgynevezett C kategóriába minősítette le Görögországot, amely alatt már csak egy lépcsőfok van, a D, amely a nemfizetés, vagyis a csőd állapotát jelenti. A Fitch azt állította, hogy ha a megegyezés alapján a hitelek több mint felét leírják, az a fizetésképtelenség beálltát jelenti, vagyis Görögország csődbe kerül. A görög adósság átalakítása nagyban hasonlít egy tényleges csődhöz, hiszen abban a helyzetben is a kormány és a hitelezők átütemezik, részben leírják a veszteséget, hogy valamennyit megmentsenek a befektetésből. Annyiban eltér, hogy a kormány a csőd esetén bejelenti, hogy nem fizet, míg ezt most nem ismerte el Athén.

Görögország cds mutatóját a Bloomberg grafikonján tavaly szeptemberig lehet követni, azóta nincs adat. Akkor több mint 3500 ponton állt, ami azt jelenti, hogy 35 százalékpontnyi többlethozamot várt el a piac a biztosítás kifizetéséhez. A csúcs 5000 pont, vagyis 50 százalék fölött volt. Magyarország hasonló mutatója csütörtök reggel 510 ponton állt.