Svájci cégek bukkantak fel a CBA mögött

Vágólapra másolva!
A Népszabadság azt írja, hogy a vezetők többségének az érdekeltségi körében van olyan társaság, ahol a tulajdonosi lánc végén ismeretlen hátterű külföldi vállalkozás áll. A CBA-nál nem kommentálták, mi a szerepük a megszaporodott külföldi cégeknek, és azt közölték, hogy csak a franchise-tagok között találni kis számban külföldi befektetőket.
Vágólapra másolva!

Megszaporodtak a magyar CBA üzletlánc vezetőségéhez köthető vállalkozásokban a külföldi cégek, amelyeknek legnagyobb előnyük az adóoptimalizálás - írja a pénteki Népszabadság. A lap szerint a vezetők többségének az érdekeltségi körében van olyan társaság, ahol a tulajdonosi lánc végén ismeretlen hátterű külföldi vállalkozás áll.

Svájci cégbírósági adatok szerint az első CBA-s cégekben megjelenő külföldi társaságot még 2003-ban alapították Genfben, százezer svájci frank törzstőkével. A Lavrin Investment AG-t az ismeretlen tulajdonosok sokáig talonban tartották, majd 2008-ban a cég minősített többséget szerzett a Lázár testvérek, a CBA-elnökhelyettes Lázár Vilmos és fivére, Zoltán családi cégében, a 2008-ban alapított Lázár-üzlet Kft.-ben - írja a lap.

Ugyanilyen kötődés figyelhető meg a többi esetben is, például a 2005 áprilisában létrehozott Resdan Investnek (Breier László érdekeltsége) az alapítással egy időben lett résztulajdona a Svájcban 2004-ben bejegyzett Resdan Holding AG - írja a Népszabadság.

A lap kérdésére a CBA-nál nem kommentálták, mi a szerepük a 2005 óta elszaporodott svájci és egyéb külföldi cégeknek, és kik állnak ezen vállalkozások mögött. Az üzletláncnál csak annyit mondtak a lapnak, hogy a CBA továbbra is száz százalékban magyar tulajdonú vállalkozás, csak a franchise-tagok között találni kis számban külföldi befektetőket.

Az ilyen cégeknek számos előnyük van - közölte a lapnak nyilatkozó szakértő -, ezek közül csak az egyik az adóoptimalizálás. Bár a társasági adót Magyarországon kell fizetni, a svájci tulajdonos osztalékként - vagy színlelt franchise-szerződéssel, jogfizetés címén - kiviheti a nyereséget az országból, és Svájcban fizeti az osztalékadót - írta a Népszabadság.