Hatmilliárdos mínuszban zárták az évet a magánnyugdíjpénztárak

Vágólapra másolva!
Egy év alatt öt magánnyugdíjpénztár zárt be, a szektor teljes vesztesége megközelítette a hatmilliárd forintot - írja a csütörtöki Világgazdaság. A pénztárak a tagok számára a gyengén teljesítő piacok ellenére 83 milliárdos hozamot értek el.
Vágólapra másolva!

A hozamok pozitívak voltak összességében véve, a működési eredmények terén viszont súlyos mínuszban zárták az esztendőt a magánnyugdíjpénztárak - írta csütörtöki számában a Világgazdaság. A napilap összesítése szerint a piaci szereplők folyamatosan dobták be a törülközőt, tavaly év végére csak 13 kassza maradt a 18-ból. A múlt év végére a magánnyugdíjpénztáraknak 99 601 tagjuk maradt, számláikon mintegy 226,3 milliárd forinttal. A kasszák a gyengén teljesítő piacok ellenére is 83 milliárd forintos hozammal zárták az évet.

A lap szerint a pénztárakat érintő jogszabályok rendkívül megnehezítették az intézmények gazdálkodását, a szektor az év végére 5,9 milliárd forintos veszteséget halmozott fel. A kasszák igyekeztek spórolni, a költségeiket 2010-hez képest szinte megfelezték, tagtoborzásra, marketingre alig költöttek, az adminisztrációs költségeket azonban csak nagyjából 30 százalékkal tudták visszafogni.

A pénztáraknak jelenleg semmilyen bevételük sincs, legfeljebb azon tagok számláiról vonhatnak le pénzt, akiknek a munkáltatója tagdíj-kiegészítést fizet. A Világgazdaság előrevetítette: az idén vélhetően még tovább csökken a kasszák száma.