Sorra mondanak le milliárdjaikról a görögök hitelezői

Vágólapra másolva!
Csütörtök estig kell regisztrálniuk magukat a görög kötvénytulajdonosoknak azért, hogy vállalják a veszteségleírást, amely megszabadítja Görögországot 105 milliárd eurótól. A Reuters szerint jól alakul a jelentkezők száma, legalább 57 százalékuk már jelezte, hogy részt vesz.
Vágólapra másolva!

Közelít a regisztrált tagok aránya a szükséges minimumhoz a görög kötvénycsere-programban, amely célja, hogy rávegyék Görögország hitelezőit, hogy írják le önként veszteségként az általuk birtokolt kötvények értékének több mint felét.

A Reuters azt írta, eddig a kötvénytulajdonosok legalább 57 százaléka regisztrált a csütörtök esti határidő előtt. A görög kormány több célt is kitűzött maga elé, a mostani 57 százalék már közelít a minimum szükséges szinthez. A Reuters úgy értelmezi a számokat, hogy jól alakul a kötvénycsere, amire pozitívan reagáltak az európai tőzsdék is egy százalék feletti pluszban álltak az irányadó indexek.

Ahhoz, hogy életbe léptethesse a kormány a kényszerítő eszközt, legalább a teljes hitelállomány 66 százalékát birtokló tulajdonosi körnek regisztrálnia kell. Ha ez a szint megvan, akkor a görög kormánynak jogában áll kiterjeszteni a veszteség leírást, vagyis kényszerítheti a hitelezőket. Ez a lépés úgy értelmezhető, hogy Athén elismeri a fizetésképtelenséget, de nem befolyásolja azt, hogy Görögország megkapja az uniós segítség második csomagját, a 130 milliárdos hitelkeretet.

A görög kormány szerint legalább 75 százalék összegyűjtésére szükség lenne, de a céljuk, hogy a teljes, 206 milliárd eurós, magánkézben lévő hitelállomány 90 százalékát leírják. Amennyiben a kétharmados arány összejön, a görög kormány elhatározása szerint ki fogják kényszeríteni a veszteségleírást. Bár nem minden kötvénytulajdonosra terjed ki a görög kormány ezen joga, ahhoz elég messze elérne Athén keze, hogy a 90 százalékos arány fölé tudjanak kerülni.

"Ha minden jól alakul, holnap bejelenthetjük, hogy a görög polgárok megszabadultak 105 milliárd eurónyi tehertől" - jelentette be Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter a parlamentben. "Most először vágunk az adósságból ahelyett, hogy hozzátennénk" - tette hozzá.

Ha minden kötvénytulajdonos vállalná azt a megoldást, amit a pénzügyi szervezetek és a görög kormány kialkudott, 105 milliárd euróval csökkenne a görög államadósság. A programhoz csatlakozó kötvénytulajdonosok azt vállalják, hogy veszteségként leírják a náluk lévő állampapírok 53 százalékát azzal, hogy egy új, csökkentett értékű papírra cserélik a régit. A döntést magyar idő szerint este 9 óráig kell meghozniuk.