Fitch: Félig már csődben vannak a görögök

Vágólapra másolva!
A korlátozottan nem törlesztő kategóriába minősítette vissza pénteken Görögországot a Fitch Ratings, miután a görög kormány és az euróövezeti illetékesek is megerősítették, hogy a terveknek megfelelően lezajlik a görög kormánykötvények csereprogramja.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő pénteken Londonban közölte, hogy Görögország hosszú futamidejű szuverén hazai és küladósságának osztályzatát az eddig is rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető C-ről a részben nem törlesztő - azaz restricted default (RD) - szintre süllyesztette tovább.

A Fitch Ratings a leminősítés indoklásában közölte: az adósságcsere-program szuverén nem törlesztői eseménynek számít a cég által az értékvesztéssel járó adósságcsere-tranzakciókra érvényben tartott besorolási kritériumok alapján.

A Fitch közölte azt is, hogy a magánbefektetőknek meghirdetett adósságcsere-tenderbe bevitt kötvénysorozatok besorolását C-ről D-re - default, vagyis nem törlesztő szintre - rontotta. Ez az osztályzat addig marad érvényben, amíg a Görögországra mint szuverén adósra most megállapított RD besorolás érvényes.

Az új adósságpapírokra a hitelminősítő olyan osztályzatot állapít majd meg, amely megítélése szerint megfelel a görög adósprofilnak. Ezek az új görög adósosztályzatok valószínűleg a spekulatív besorolási sáv alacsony tartományában lesznek - közölte a pénteki leminősítéshez fűzött elemzésében a Fitch Ratings.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's már a múlt héten részben nem törlesztő kategóriába sorolta át Görögországot. A világ legnagyobb hitelminősítője, a Moody's a nála lehetséges legrosszabb adóskockázati osztályzatra, C-re minősítette vissza a minap a görög besorolást. Görögország államadós-osztályzatai így messze a legrosszabbak az egész világon.