Kevesebb pénzt adna az IMF a második görög mentőcsomagra

Vágólapra másolva!
Arányaiban jóval kisebb összeggel járulna hozzá az IMF a Görögországnak szánt második mentőcsomaghoz. A szervezet egyre kockázatosabbnak tartja a hitelezést.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója arra fogja kérni az IMF igazgatóságát, hogy 28 milliárd euróval járuljon hozzá a második görög mentőcsomaghoz. A testület várhatóan március 15-én dönt az összegről. Az összeg arányában jóval kevesebb, mint az előző csomag esetében: a 130 milliárdos EU-IMF-hitel 21,5 százalékát teszi ki, míg az első, 110 milliárd eurós csomag 27 százalékát adta a nemzetközi pénzügyi szervezet. Az IMF igazgatótanácsa egyre kockázatosabbnak tartja a Görögországnak való hitelezést, és nem akarja veszélybe sodorni az IMF pénzügyi alapjait.

Közben Antonisz Szamarasz, a konzervatív Új Demokrácia párt elnöke, a nemzeti egységkormány tagja vasárnap bejelentette, hogy közvetlenül az ortodox húsvét után kívánják megtartani Görögországban az előre hozott parlamenti választásokat. Görögországban általában vasárnap tartják a választásokat, vagyis a szavazásra április 22-én kerülhet sor.