Budapest közepesen versenyképes város

Vágólapra másolva!
A versenyképességi világranglistát New York vezeti, majd jön London, állítja az Economist Intelligence Unit. Budapest veri Moszkvát.
Vágólapra másolva!

New York és London a világ két legversenyképesebb városa befektetési, üzleti és idegenforgalmi vonzerő szempontjából - áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég hétfőn ismertetett globális felmérésében, amely szerint Budapest a nagyvárosok versenyképességi világranglistájának középmezőnyében van.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági-pénzügyi elemző és előrejelző csoportja a világ 120 legnagyobb városára dolgozott ki új versenyképességi indexet nyolc fő kritérium - gazdasági erő, emberi tőke, az intézményrendszer hatékonysága, pénzügyi érettség, globális vonzerő, az infrastruktúra fejlettsége és hatékonyága, környezeti és természeti kockázatok, valamint a társadalmi-kulturális karakter - alapján.

Mindezeket különböző súlyozással egybevetve az EIU elemzői New Yorkot és Londont hozták ki a 120-as mezőny első két helyére, a megszerezhető 100 pontból 71,4, illetve 70,4 pontot ítélve a két nagyvárosnak. Budapest 50,4 ponttal az 55. helyre került, a dél-koreai Incson, valamint Lisszabon, Moszkva és Tel Aviv elé.