Eddig hét felmentés született a plázastop alól

Vágólapra másolva!
Hét esetben támogatta, háromban elutasította a beruházók kérelmét a plázastopbizottság - írja a Népszabadság. A lap szerint az összes kérelem ötezer négyzetméter alatti kiskereskedelmi üzletre szól.
Vágólapra másolva!

Eddig 23 kereskedelmi beruházás esetében érkezett kérelem a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a vidékfejlesztési tárca delegáltjaiból álló plázastopbizottsághoz, ebből a testület tízet bírált el, hét esetben támogatták a beruházók kérelmét, háromban elutasították - írta hétfői számában a Népszabadság.

A Népszabadság szerint az összes kérelem ötezer négyzetméter alatti kiskereskedelmi üzletre szól. A lap azt írta, az NGM nem közölte, hogy a bizottság kinek és mi alapján ad felmentést a törvény betartása alól.

Az Országgyűlés tavaly fogadta el a jogszabályt, amelyben 2014. december végéig moratóriumot hirdettek minden 300 négyzetméter feletti kiskereskedelmi beruházásra. Ugyanakkor a törvény szerint a plázastop alól felmentés adható. A Matolcsy György által kijelölt elnökből és a nemzetgazdasági minisztériumtól, illetve a Vidékfejlesztési Minisztériumból delegált két-két tagból álló bizottság tehet javaslatot az illetékes miniszternek arra, hogy mely kereskedelmi beruházásoknál tegyen kivételt a törvény betartása alól.

A Népszabadság ugyanakkor megjegyzi, a jogszabályokba jelenleg semmiféle garancia nincs beépítve arra, hogy a bizottság ne politikai megrendelést teljesítsen. A lap egyelőre nem kapott választ arra, hogy kikből áll a vegyes bizottság. Az Országos Kereskedelmi Szövetség becslése szerint a kiskereskedelemhez kötődő építőipari tevékenység éves szinten 250 milliárd forintot tesz ki.