Húszmillió forintos hitel alatt igényelhető az árfolyamgát

Vágólapra másolva!
A kormánypárti és szocialista képviselők támogatták hétfőn azt a módosító javaslatot, amelynek értelmében az árfolyamgát ne a lakás értéke, hanem a hitel felvételkori összege alapján legyen igényelhető azoknak, akik húszmillió forint alatt adósodtak el.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés hétfőn változtatott a nemzetgazdasági miniszter devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről szóló törvénymódosító javaslatán. Az indítvány úgy módosult, hogy az árfolyamgát a jövőben nem a lakás érteke, hanem a hitel felvételkori összege alapján lesz igényelhető, azoknak, akik kevesebb mint 20 millió forint értékben adósodtak el.

Az Index múlt héten számolt be róla, hogy a kormány megállapodott a bankszövetséggel az árfolyamrögzítés feltételeiről. A megállapodás részeként a bankszövetség kérésére a kedvezményezetteknek csak lépcsőzetesen nyitják meg az árfolyamgát-rendszert - írta az Index. A bankszövetség a múlt héten azt mondta: a javaslatok nem módosítják a megállapodás alapvető feltételeit, a végrehajtás érdekében fogalmaznak meg pontosításokat.

A parlament a fideszes Rogán Antal javaslatára döntött így, aki egy másik módosító indítványában 15 millió forintra csökkentette volna ezt az értékhatárt. A kormánypárti politikus indoklásában azt közölte, az országgyűlési képviselők így három alternatíva közül választhatnak: a minimum tizenötmilliós korlát a hitelfelvevők mintegy 85 százaléka, a húszmilliós körülbelül az érintettek 95 százaléka, míg az eredetileg benyújtott harmincmilliós értékhatár a hitelfelvevők 99 százaléka előtt nyitná meg az árfolyamrögzítést. A politikus érvelésében arra is kitért, hogy az árfolyamgát kritériumaként eredetileg meghatározott lakásérték azért nem jó feltétel, mert az egyoldalú előnyhöz juttatja a bankokat, visszaélésre, vagy vitás helyzetekre vezethet.

Az árfolyamgát új rendszerébe történő belépést az ügyfelek 2012 végéig kezdeményezhetik a devizakölcsönt folyósító hitelintézetnél. Az árfolyamrögzítés, illetve az árfolyam-különbözetből eredő tartozások jóváírására 60 hónapig, de legfeljebb 2017 júniusáig lesz lehetőség.