Gazdatüntetéssel fenyegeti a kormányt az Élőlánc

Drávaszabolcs, 2005. március 11. Tüntető gazdák a drávaszabolcsi határátkelő előtt félpályás útlezárással tiltakoznak, gazdatüntetés
Vágólapra másolva!
Kisebb demonstrációt szervez az Élőlánc Magyarországért a kormány által elfogadott vidékstratégia érvényesítéséért. Egyelőre nem terveznek tömeges megmozdulást, de a szimbolikus időpontválasztással azt üzenik a kormánynak, hogy ha nem a családi gazdaságokat támogatja, akkor számíthat a hét évvel ezelőtti gazdademonstrációkra.
Vágólapra másolva!

A 2005-ös gazdatüntetésre akarja figyelmeztetni a kormányt az Élőlánc Magyarországért kedden egy kisebb gyűléssel. A pártként alakult szervezet a demonstráció után küldöttséget indít "az ország négy vezetőjének" - mondta az [origo]-nak Ács Sándorné elnökségi tag. Mivel a kormány lefoglalta a Kossuth teret, a rendezvényt a Vértanúk terén rendezik meg délután 3 órától.

Hozzátette, hogy egyelőre nem terveznek nagyobb demonstrációt, ezért csak egy 50 fős rendezvényt jelentettek be a rendőrségen. Ács Sándorné szerint arra figyelmeztetnék a kormányt, hogy "emlékezzenek, mi volt a gazdatüntetéseken". 2005-ben a Kossuth téren demonstráltak a gazdák, amely akkor március 13-áig tartott. Ezt a dátumot szimbólumként használva rendezik a figyelemfelkeltő eseményt keddre, ugyanis pont 7 éve hagyták el a gazdák a demonstráció helyszínét.

Az Élőlánc szerint "kiszorították a gazdákat" a földpályázatokból, amelyeket a nagybirtokosok használnak ki, pedig a 65 ezer hektár terület kiosztásának eredeti célja a kis, családi gazdálkodók földhöz juttatása lett volna.

Ángyán József fideszes politikus januárban mondott le az államtitkári posztjáról, de a zöldszervezeteknek küldött levele, amelyben megmagyarázta a lemondását, csak februárban került nyilvánosságra. A levélben kemény hangon bírálta a nagybirtokos "oligarchákat", és mint kiderült, lemondásának hátterében a nagybirtokos és a családi gazdaság támogatói közt zajlott csata állt. Ángyán után az a Budai Gyula lett a vidékfejlesztési államtitkár, aki a 2005-ös tüntetésen aktívan képviselte a gazdákat, csatlakozva a Magosz érdekszervezethez.

Az Ángyánt támogató zöld- és civil szervezetek attól féltek, hogy az államtitkár lemondása után a nagybirtokos termelés kerül előtérbe annak ellenére, hogy a kormány a kis- és középbirtokok támogatásáról alkotott stratégiát. A keddi gazdademonstráción az Élőlánc az eredeti stratégia mellett fog tüntetni.