Percenként nyolcszázat lever - így készülnek az új magyar érmék

Új érmék, érme, forint
Vágólapra másolva!
A Magyar Pénzverő vésnöke szabad kézzel készíti el az új forintérmék mintadarabját, ez után indul a sorozatgyártás. Az idén öt-, tíz és húszforintosból összesen harmincmillió készül, ezeken már nem a Magyar Köztársaság, hanem a Magyarország felirat szerepel.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank tulajdonában lévő Magyar Pénzverő üzemében megkezdődött az eddigi Magyar Köztársaság helyett Magyarország feliratú új érmék gyártása. A váltásra azért volt szükség mert az ország hivatalos elnevezése az új alaptörvény értelmében január 1-jén Magyar Köztársaságról Magyarországra változott.

Az erről szóló, tavaly decemberben megjelent MNB-rendelet szerint az érmék előlapjának mintázata megmarad, hátlapjukon azonban a gyöngysor szegélyen belül a Magyar Köztársaság feliratot Magyarországra kell cserélni.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=C12MUnEgt71gxeDg

Az MNB tavaly decemberben közölte, hogy az idén csak a három legkisebb címletből az öt-, a tíz- és a húszforintosokból tervez viszonylag alacsony volumenű, 10 millió darabos kibocsátást. A pontos mennyiség a készpénzigényektől függ. A forgalomban várhatóan elsőként megjelenő húszforintosokból tavaly körülbelül 8 millió darabra volt szükség, ehhez hasonló kiáramlással számol az MNB 2012-re is.

A lépés egyébként a már forgalomban lévő érméket nem érinti, azokat a jegybank nem vonja be, továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak. A bankjegyeken pedig nincs országnév - csak a Magyar Nemzeti Bank felirat -, így azok eleve nem érintettek a névváltásban. A feliratváltásnak egyszeri költsége van, összesen nagyjából ötmillió forint tervezési, szerszámgyártási kiadást jelent.