Egymilliárd forintot pumpálnak az Est Médiába

Vágólapra másolva!
Szélsőséges árfolyammozgás kíséri az Est Média átszervezését, amely a tavalyi fizetési gondok után tőkepótlást kapott. Kedden nyilvánosságra hozták az új belépőt, a svájci GEM tőkebefektetési társaságot, amely egymilliárd forint tőkét fektet a Sziget Kft.-ben is érdekelt magyar cégbe.
Vágólapra másolva!

Milliárdos tőkebefektetési társaság lépett be a Sziget Fesztivált szervező Sziget Kft. legnagyobb tulajdonosába, az Est Media Nyrt.-be, és vállalta, hogy a következő három évben egymilliárd forint tőkét fektet be. A befektetési társaság a svájci GEM Global Yield Fund, amely kisebbségi befektetőként a CIG Pannonia Biztosítóban is szerepet vállalt.

Az egymilliárdos tőkebefektetés mellett a GEM opciót kapott további hárommillió darab részvény jegyzésére 280 forintos áron, de ezt évente korrigálhatják a tőzsdei árfolyammozgástól függően. Az Est Média tőzsdei árfolyama tavaly 23 forintra is zuhant, majd 438 forintig emelkedett. A hétfői záráskor, a hír bejelentése előtt 160 forint volt az árfolyama. Bár a szerződést aláírták a felek, hatályba csak akkor lép, ha az Est Média közgyűlése is az áldását adja rá.

Pankotai Csaba, a cég vezérigazgatója azt mondta a közlemény szerint, hogy az üzleti célok elérésének hátterét biztosító mérföldkőnek tekintik a megállapodást. Szerinte az aláírás az elmúlt egy év átszervezésének sikerét igazolja.

Az Est Média tavaly még fizetési gondokkal küzdött, ennek leküzdésére meghosszabbították az UniCredittől kapott 350 milliós hitelkeretet. A tavaly novemberi alaptőke-emeléssel azonban már 1,37-ről 3,96 milliárdra nőtt a tőkéje, a GEM részvétele ezt tovább javíthatja.