A nagyokat is kikezdte az építőipar válsága

Vágólapra másolva!
Emelkedő felszámolási és végelszámolási számok mutatják az építőipar válságát. A szakmai szövetség szerint nem a piac tisztulása zajlik, mert a tisztességes és nagy múltú vállalkozásokat is elérte a bezárás.
Vágólapra másolva!

Az egyre mélyebbre eső építőiparban a cégek is folyamatosan fogyatkoznak. Az Opten adatai szerint tavaly februárhoz képest a felszámolások száma 7, a végelszámolásoké 20 százalékkal emelkedett az iparágban.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) alelnöke szerint "a felszámolások és végelszámolások növekedése nincs szoros összefüggésben a piac megtisztulásával. Bár kétségtelen, hogy a gyengék elhullnak, a tisztességesen adózó, jogszerűen foglalkoztató és kiemelt referenciákkal, szakmai szervezettséggel rendelkező nagy múltú cégek is egymás után tűnnek el a recessziós építési piac süllyesztőjében".

A tizenkét hónap alatt összesített végelszámolási és felszámolási adatok az ágazat mélyülő válságát mutatják. A tavaly február óta eltelt tizenkét hónapban 4436 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás, míg a megelőző időszakban 3924. Havi átlagban ez azt jelenti, hogy 327-ről 370 cégre emelkedett a szám. Ugyanebben az időszakban a végelszámolások havi átlagos száma 217-ről 355-re emelkedett.

Az Opten szerint a végelszámolások többségét a cégbíróságok rendelik el elmaradt adatszolgáltatás miatt, majd kiderül, hogy adósságaik is vannak, ezért a végelszámolás felszámolásba fordul. "A magas végelszámolási arány és az ágazatra jellemző kiemelkedően magas felszámolásba fordulási valószínűség előrevetíti, hogy a felszámolások száma tovább növekedhet" - mondta Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója.

"Tavaly még a vagyonvédelmi tevékenység mutatta a legnagyobb csődarányt a magyar gazdaságban, az idén az építőipar vette át e nem éppen hízelgő lista vezető helyét. Nem emlékszem olyanra, hogy bármelyik iparág, különösen egy ilyen meghatározó szektor, elérte volna a 10 százalékos eljárásmutatót" - tette hozzá.