Kirakják az INA-tól a Mol bírálóját

Vágólapra másolva!
Átalakítja az év elején hivatalba lépett horvát kormány a Mol résztulajdonában lévő INA energiavállalat felügyelőbizottságát (fb) - írta a napokban több horvát újság. A változás feltehetően kedvező lesz a Mol számára.
Vágólapra másolva!

A közel 50 százalékban a Mol által birtokolt, és a magyarországi cég által kinevezett vezetők által irányított INA felügyelőbizottságának elnöke, Davor Stern korábban többször hevesen támadta a Mol szerepvállalását a horvát vállalatban. Sternt az előző, jobboldali kormány delegálta a posztra, és eldöntött tény, hogy a baloldali kabinet visszahívja őt az fb-ből.

Bekerül viszont a felügyelőbizottságba két újdonsült miniszter, a gazdasági tárcát vezető és a kormányfő-helyettesi pozíciót is betöltő Radomir Cacic és a pénzügyminiszter, Slavko Linic. (A Caciccsal még a választások előtt készült interjúnkat itt olvashatja.)

Jadranka Kosor leköszönt kormányfő, az immár ellenzéki HDZ elnöke hevesen támadta a döntést, felidézve, hogy a kormánypártok a kampányban azt ígérték, nem fogják átpolitizálni az állami cégek működését. Kosor szerint várhatóan az Európai Bizottság is kifogásolja majd a politikusok megjelenését az fb-ben.

Az INA az elmúlt években többször volt politikai-gazdasági játszmák terepe, a Mol korábban többször hangoztatott álláspontja szerint ilyen harcokra vezethetők vissza a Mol és vezetője elleni megújuló támadások is - ezért nagy jelentősége van annak, hogy az új kormány hogyan közelít az céghez.

Az INA ügyeire rálátó, neve elhallgatását kérő molos forrásunk azt mondta az [origo]-nak, hogy az új kormánnyal még csak szakmai jellegű kapcsolata van a vállalatnak, egyelőre arról sem érkezett jelzés, hogy a kabinet szeretné, ha átalakulna az INA korábban mindkét politikai oldalról kritizált vállalatirányítási rendszere.

A forrás szerint ugyanakkor a Mol számára a lehető legjobb, ha két ilyen erős miniszter bekerül az fb-be, mert így az eddiginél sokkal könnyebb és egyértelműbb lesz a kommunikáció a kormánnyal. Ráadásul mivel a gazdaságért felelős mindkét miniszter érkezik, nem kell attól tartani, hogy a kompetenciákért kialakuló esetleges versengésben valamelyikük kijátszaná az INA ügyét a másik ellen - magyarázta a forrás.