Függöny mögött tojó tyúkok miatt is drágább a tojás

tyúk, tojás, tojó, Függöny mögött tojó tyúkok drágítják a tojást
Vágólapra másolva!
Egy uniós rendelet miatt az év eleje óta csak nagyobb ketrecekben élő tyúkok tojásait lehet emberi fogyasztásra eladni. A tojás ára részben emiatt ugrott nagyot az idén. Nyáron újabb szigorítások jönnek.
Vágólapra másolva!

Tavaly ősszel még 300 forintért lehetett kapni egy doboz tojást, ma a hivatalos KSH-adat 382 forint. A jelentős drágulás egyik oka, hogy egy uniós rendelet következtében a ketrecben tartott tyúkok januártól kényelmesebben élhetnek. Több helyük van, és egy kis függöny mögött tojhatnak.

Az előírás szerint egy tyúknak 750 négyzetcentiméter területet kell biztosítani, szemben a korábbi 550 négyzetcentivel. Amíg nem volt méretbeli előírás, 350-400 négyzetcenti jutott egy tyúknak, az akkori állapotokhoz képest mára kétszeresére nőtt a tyúkok helye.

Az új ketrecekben kevesebb tyúk él, többet mozognak, többet esznek, többet is tojnak, de utóbbi nem kompenzálja a beruházással járó többletnövekedést, a korszerűsítés tyúkonként durván 4-5 ezer forintos beruházást igényel - mondta el az [origo]-nak az ország egyik legnagyobb tyúktartó cége, a Farm Tojás-csoport vezetője, Kertész Tamás. Az új előírás szerint nemcsak nagyobb terület jut egy tyúknak, hanem tojni is félrevonulhatnak az úgynevezett tojófészekbe, a ketrec műanyag függönnyel elkerített részébe, amit szívesen ki is használnak.

A drága tojás azonban nem kizárólag a tyúkok korábbinál tágasabb ketrecének a következménye. Kertész Tamás szerint az is hozzájárult az emelkedéshez, hogy az utóbbi két évben nagyon mélyen voltak a tojásárak, egyre többen leépítették a termelést, és bár a fogyasztás is csökkent valamelyest, közel sem a piacról kilépőkkel azonos mértékben.

A hiányt közben az uniós ketrecrendelet is fokozza. Bár az uniós szabály már több mint tíz éve ismert volt, több termelő nem tudta vagy nem akarta a szükséges beruházást megvalósítani. Sokan talán arra számítottak, hogy az EU kitolja a határidőt, és nem fog életbe lépni a korlátozás. Az ő termelésük is kiesett a piacról, ez pedig árfelhajtó tényezőként jelentkezett.

További szigor jön

Kertész Tamás szerint az uniós előírás további drágulást idézhet elő az év közepétől. "Januártól nem lehet ugyanis régi ketrecekben tartott tyúkoktól származó tojást eladni étkezési tojásként, de az állatok még maradhatnak az istállókban, és ipari felhasználásra tojáslé és tojáspor előállítására felhasználhatók. Július végétől azonban a hagyományos ketrecekben nem lehet tojótyúkokat tartani, ettől kezdve az ipari felhasználásra is csak az uniós szabálynak megfelelő ketrecekben élő tyúkok tojását lehet értékesíteni. Kertész szerint emiatt - ha az érintett termelők addig nem korszerűsítik a telepeiket - újabb hiány és drágulás jöhet.

Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke azonban ellenkező irányú árváltozásra számít, szerinte a tojáshiány várhatóan a nyár közepén megszűnik, utána újra 35-45 forintra csökkenhet az ár.

Évi 200 millió tojás

A több mint 300 ezer tyúkot tartó Farm Tojás-csoport évente durván 200 millió tojást forgalmaz. "A tyúknak azonban 25 óra kell a tojás előállításához. Ráadásul a tyúkok 11 után nem annyira szeretnek tojni, így sokszor kihagynak egy napot. Jelenleg itt tartunk, a biológiát pedig nem lehet megerőszakolni" - vázolta a tojástermelés gyakorlatát a cégvezető a Győr mellett lévő bőnyi telepen.

A mennyiség több mint kétharmadát az áruházláncokban adják el, a többit saját értékesítési csatornákon keresztül. Adnak el nagy tételben tésztaüzemeknek, üzemi és iskolai menzáknak, valamint a saját boltjaikon és területi képviseleteiken keresztül a fogyasztóknak is.

A jelenleg 160 alkalmazottnak munkát adó cég árbevétele 2010-ben 3,5 milliárd forint volt, tavaly már 3,7 milliárdot ért el, és a cégvezető szerint elsősorban a magas tojásárak miatt idén még jelentősebb lehet a növekedés. A cégcsoporton belül a Farm Tojás az anyacég, amelynek egy személyben az 1986 óta a tojásszakmában dolgozó, agrármérnök végzettségű Kertész az egyedüli tulajdonosa.